Türkiye genelinde ilçe belediyeleri tarafından vatandaşlara uygulanan katı atık ve bertaraf ücretleri için İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU aracılığı ile önemli bir karar almaya hazırlanıyor. Kent genelindeki vatandaşların su faturalarına yansıtılan katı atık ve bertaraf vergisi İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde toplanırken, tutarlar sonrasında ilçe belediyelerine aktarılıyordu. Yeni getirilmesi planlanan düzenleme ile İZSU, yeni yıldan itibaren su faturalarından katı atık ve bertaraf ücretlerini toplamayacak. Plan ve Bütçe Komisyonu ve Hukuk Komisyonu'na gönderilen önergenin kabul edilmesi halinde, İZSU'nun topladığı katı atık ve bertaraf ücretlerini ilçe belediyelerinin ayrı bir vergilendirme ile kendileri toplaması bekleniyor.

Daha önce yüksek su faturası gelmesi dolayısıyla vatandaşlardan gelen tepkilere İZSU tarafından şu ifadelerle yanıt verilmişti:

“Su faturalarında detaylı dökümler yer almasına rağmen birçok abonemiz ‘ilçe belediyesi’ başlığı altında yer alan ‘katı atık bedelini’ tükettiği su miktarıyla ilişkilendirmektedir. Bu durum aynı zamanda verilen su hizmetinin pahalı olduğu yönünde bir algıya da neden olmaktadır”