Torbalı'da faaliyet gösteren Türkiye'nin demir çelik distribütörü Ege Toros Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros ile şirketin yönetim kurulu üyeleri Cem Toros ve Cihan Toros yaptıkları çalışmaları anlattı. EGE Toros Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, yaptığı açıklamada "İzmir'in gururu olan şirketimiz, üretimde söz sahibi konuma geçiyor" ifadelerini kullandı. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'nun en uzun ve teknolojik sandviç panel hattını kurduklarını belirten Cem Toros ise katma değer yaratma esasıyla yola devam ettiklerini belirtti. Cihan Toros ise şirketler grubunun geleceğinin emin ellerde olduğunu kaydederken sektördeki büyümeyi çok müşteri az kâr prensibiyle sürdürdüklerini açıkladı.

‘ÜRETİM YAPMAK ŞART”

Demir çelik kapasitesinin yeterli olmadığını söyleyen Başkan Suphi Toros, "Ülke olarak dünyada yerimiz demir çelik kapasitesinde yüzde 2'lere anca ulaşıyor. Yüzde 58 civarında üretimi olan Çin demir çelik sektöründe lider konumda. Çin den sonra Hindistan, Rusya ve Avrupa gelmektedir. Sıralamada biz de yerimizi almış bulunmaktayız. Geçen sene pandemiden dolayı üst sıralara ilerleyerek Avrupa'nın da önüne geçtik. Almanya'yı, ihracatta ve üretimde 0,1 0,5 artış göstererek gerimize almış bulunmaktayız. Bu üzücü bir durum. Ülkemizin demir çelik sektöründe var olması ve üretim yapması lazım. Evrensel olarak demir çelik tüketiminin fazlalaştığı 2020 yılında, ülkemizde de gözle görülür bir artış seyretmektedir. Eş zamanlı olarak da demir çelik tüccarlarının ticari ve maddi kazanımları olmuştur. Nitekim bu kazanımların çoğunu tüccarlar sanayi yatırımı olarak değerlendirdi. 2023 2024 yıllarında ülkemiz bu yatırımlardan verim alacaktır" diye konuştu.

‘İTHALATI KESEBİLİRİZ'

Ülke olarak ithal ettiğimiz demir çelik ciddi rakamlara ulaşmış bulunmaktadır diyen Suphi Toros, "Türkiye de yaklaşık 30 tane sandviç panel tesisi bulunmaktadır. Yılda 600-700 bin ton eko diye tabir ettiğimiz ince sac, sandviç panellerde kullanılmak için ülkemize giriyor. Bu büyük bir başarı. Bu konuda çalışmalarımız bulunmaktadır. Ekonomi konusunda devletimizden yardım bekliyoruz demek yanlış olur. Devletimiz yatırıma destek verdiği takdirde bu konuyla ilgili projemizi yakın zamanda hayata geçirme planlarımız bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 2 milyon ton civarında ihtiyacı karşılayacak, yıllık 750 800 milyon dolarlık ithalatın önünü kesmeyi hedefleyen yatırım düşüncelerimiz ve AR-GE çalışmalarımız mevcut. Türkiye ve Ortadoğu da yılda 2 milyon ton civarında bu ürüne ihtiyaç var. Maalesef ki ülkemizde çok az denebilecek kadarı rica minnet, hatıra binaen %10'larda karşılanmaktadır diyerek ithalata karşı yapmak istedikleri hamleleri açıkladı. Üretime ve ihracata önem verilmesi gerektiğini altını çizen Suphi Toros, Bu bizim asli görevimiz. Düşüncemiz ve hedefimiz kazancımızı yatırıma istihdama yönlendirmek, gelecek nesillerimize de bunları öğüt ediyoruz. Öğüt ederken de kurumsal yapıya önem veriyoruz. Çalışmaktan başka çaremiz yok, hedef hep yukarı ve daima zirve" dedi.