Akşam Gazetesi yazarlarından Mustafa Kartoğlu, Torbalı’ya yer altı barajı kurulacağını son yazısında müjdeledi. Gıda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Kars’taki bir programını takip eden Kartoğlu, Bakan Pakdemirli’nin ifadelerini köşe yazısına taşıdı.  

İşte Torbalı’da yatırımları da bulunan bakanın ifadelerini olduğu gibi yazısına taşıyan Kartoğlu’nun yazısında bizi yakından ilgilendiren pasaj:

“ Gıda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den çok ilginç gelişmeleri dinleme fırsatı buldum.
Gıda, Tarım ve Orman Bakanlığı, adı üstünde, Türkiye’nin bütün coğrafyasından sorumlu. İnsan ve hayvanların gıdasından, ormanlara, denizlere ve akarsulara kadar…

O yüzden Bakan’ın sözlerini dikkatle not aldım:

“Kars barajı önemli bir projeydi. Ama yeterli değil. Zira su zengini bir ülke değiliz. Her kaynağı büyük bir hassasiyetle planlamamız, değerlendirmemiz gerekli. Hedefimiz yer altındaki karstik boşluklarda yeraltı barajları kurmak. Normal barajdan daha çok su tutabiliyor, üstelik yüzde 10 maliyetle. Ayrıca buharlaşma olmuyor, özellikle verimli arazileri kaybetmiyoruz, insanları ve yerleşim yerlerini taşımak zorunda kalmıyoruz. Mesela Tire’de bir tane yaptık, Torbalı tarafında benim tespit ettiğim bir boşluğu da değerlendireceğiz. 100 yeraltı barajı yapmayı planlamıştık ama bunu geçeceğiz.

Yeraltı barajlarını ne kadar yaparsak o kadar geniş alanda sulu tarıma geçebileceğiz. Sulu tarım neden önemli, dekar başına en az bin TL fazladan gelir getiriyor. 100 dönüm tarladan 100 bin TL artı gelir demek bu.”