Küçükbaş hayvan üreticiliğinin yaygın olduğu Torbalı’da çobanı olan üreticiler, küçükbaş hayvanlarını, etkili olan yağışlar sayesinde yeşeren meralarda otlatıyor. Ancak çoban bulamayan üreticiler, tesislerden hayvanları çıkartamıyor. Bu hem yem girdisini hem de hayvanların gelişimini olumsuz etkiliyor. Asgari ücretin üstünde maaş teklifi vermelerine rağmen üreticiler, çoban bulamadıklarını ve bu nedenle sektörün büyük darbe yediğini söylerdi.

Yaklaşık 60 milyon koyun ve keçiyle küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden olan Türkiye'de, yetiştiriciler, asgari ücreti aşan maaş imkanlarına rağmen çoban bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, AA muhabirine, geçen yılın kuraklık nedeniyle tarım ve hayvancılık açısından çok zor geçtiğini buna rağmen üretime devam ettiklerini, hayvan sayısında bu süreçte yüzde 12 civarında bir artış sağlandığını söyledi.

 "ÇOBANLIK SAYGIN BİR MESLEK HALİNE GELSİN İSTİYORUZ"

Son yıllarda hayvancılık sektörünün en büyük sorunlarından birinin çoban bulamamak olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Hayvancılığa ilgi var fakat çoban sıkıntısı çok fazla. Aynı zamanda çok sayıda işsiz insanımız da var. İŞKUR tarafından her sene personel alımı oluyor, bu çok önemli bir çalışma. Fakat biz buna yüzde 25 çoban kontenjanı eklenmesini istiyoruz. Çobanlar da bu imkanlardan faydalansın, çobanlık kamuoyunda kabul görsün, saygın bir meslek haline gelsin, insanlarımız buna özendirilsin ve bunu yapsın istiyoruz. Gençlere bu mesleği sevdirmemiz lazım. Üreticiler aslında çobanlara iyi paralar da veriyor, şu anda asgari ücretin altında ücret alan çoban yok. Hayvan sayımızı hedeflediğimiz sayıya ulaştırma noktasında çoban olmazsa olmazımız çünkü sürülerimiz arttıkça çoban ihtiyacımız da artacaktır."