Son yılların en kurak kış mevsiminin yaşandığı Türkiye'de tarım sektörü gibi arıcılık sektörü de zor günler geçiriyor. Kuraklık ve iklim değişikliği bal üretimini her geçen yıl düşürüyor. Torbalı ve mahallelerinde her yıl on binlerce bal arı kovanı kışlıklara bırakılıyor, arılar 5 ay boyunca kış uykusuna yatıyordu. İlçedeki arıcılar, “Yağmurlar yağmadı. Arı kolonileri olumsuz etkileniyor, kayıplarımız var. Arılar uyku uyumadığı için bu yılın zor geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Bu ne gamsızlık! Bu ne gamsızlık!

Kuraklığın yanı sıra bir de gelen zamlarla birlikte maliyetlerin artması sektörden ekmek kazananları kara kara düşündürüyor. Arıcılığın yaygın bir geçim kaynağı olan Torbalı’nın dağ köylerinde 20 binden fazla arılı kovan bulunuyor. Kış aylarının sıcak geçmesi sebebiyle arı ölümlerinin çok yaşandığını, düşük koloniyle birlikte verimin azaldığını söyleyen arıcılar, "İklim değişikliği ve yaşanan kuraklık dolayısıyla, yağmurlar yağmadı. Arı kolonileri olumsuz etkileniyor, kayıplarımız var. Arılar uyku uyumadığı için bu yılın zor geçeceğini tahmin ediyoruz."  dedi.

VERİM DE DÜŞÜYOR

Girdi maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle arılara şurup veremediklerini söyleyen meslek mensupları, “Kurak geçen yıllarda çiçekli bitkiler, yeterli polen veremeyince arılar da beslenemiyor. Kritik dönemlerde arılara besleme yapmak zorunda kalıyoruz. Arıcılığın maliyetleri de artmaya başlarken, buna karşılık aldığımız verim de düşmeye başladı. Girdi maliyetleri çok yükseldi. Arılara şurup veremeyen ve bunun yerine şekeri pudra haline getirerek arılara besleme yapan üreticiler var” ifadelerini kullandı.