Tam kapanma sürecinde pazaryerlerinin haftada 1 gün olmak üzere yalnızca 2 gün açık olması hem üreticiyi hem pazarcıyı hem halkı kaygılandırdı. Ziraat Mühendisi Hakan Bodrumlu ile ZMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zerrin Çelik, üreticinin, pazarcının, halkın mağdur edilmemesi ve fiyat artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Tam kapanma döneminde semt pazarlarının kurulmasına izin çıkmaması nedeniyle gelen tepkiler üzerine pazaryerleri için yeni bir karar alındı. İçişleri Bakanlığı Genelgesi’ne göre tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazaryerleri açık olacak. Pazaryerlerinin tam kapanma sürecinde haftada 1 gün olmak üzere toplamda 2 gün açık olması kararı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Üretici ve pazarcı ürününün elinde kalması endişesini yaşarken vatandaş da fiyatların yükselmesi ihtimalinden dolay kaygı duyuyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İzmirli Ziraat Mühendisi Hakan Bodrumlu ile Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zerrin Çelik, üreticinin, pazarcının, halkın mağdur edilmemesi ve fiyat artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

‘ÜRETİCİ SIKINTIDA’

Üretici için haftanın 1 günü ürününü satabilecek olmasının büyük bir sıkıntı olacağını söyleyen Torbalı'daki mühendisler, “Üretici, ürünü satsa da satmasa da toplamak zorunda. Ürünü hasat etmezse yeni gelecek ürünleri engellemiş oluyor. Üretici hasat etti, hale götürdü ama müşteri yok, çünkü pazarlar kapalı ama marketler açık. Market, kendi hesabını yapar 5 kasa satıyorsa 5 kasa alır, 6 kasa almaz. Ama pazarcı ‘3 liraysa 2 buçuk liradan ver hepsini alayım’ der. Akşam sabah 5 liraya satar, akşam 3 liraya satar. Markette bu sistem olmaz, tek bir fiyat koyar. Ülkeye market sistemini dayatmaya çalışıyorlar ancak üreticilerin ürünlerinin birinci derece satıldığı yerin pazarlar olduğunu gördüler. Kapanma kararının da açılma kararının da tarımsal açıdan plansızlığını görüyoruz. Üretici, ürünleri hasat etmek zorunda olduğu, ürünler beklemeye gelmediği ve bin bir dertle ürettiği için haftanın 1 günü satabilecek olması büyük bir sıkıntı” diye konuştu.