Torbalı ovasının vazgeçilmezi olan domateste yeni dönemin ilk hasadı başlamasına henüz 3 hafta kadar bir süre var. Sofralık, salçalık ve kurutmalık olmak üzere üç ayrı şekilde toplanan domateste yeni bir pazar daha popüler olmaya başladı. Torbalılı bazı domates üreticileri, ürünlerini daha yeşilken satıyor. Yumurtadan küçük olmayan yeşil domatesler, toplanarak turşu fabrikalarına satılıyor. Bu yeşil domatesler henüz daha kızarmadan toplanıp turşu fabrikaları tarafından alınıyor. Kırmızıya göre daha değerli olan bu domatesler için firma sahiplerinin oldukça istekli olduğu belirtiliyor. Torbalı Ovası’nda tarlası olan Mehmet Yıldız yaklaşık 10 ton yeşil domatesi önceki gün Manisa’daki bir turşu fabrikasına sattı.

YÜZLERCE TON YEŞİL DOMATES

Torbalı Ovası’nda bir vatandaş domates hasadını gerçekleştirdi. Henüz yeşilken domateslerini hasat eden Mehmet Yıldız’uın yetiştirdiği domatesler turşu olacak. Önceki gün 10 ton yeşil domatesi hasat ettiklerini belirten Tan önümüzdeki günlerde 25 ton domates daha toplayacak. Domates üreticisi Yıldız, 2013 yıllından bu yana yetiştirdiği domatesleri daha olgunlaşmadan satıyor. Kızarmaya başlamadan önce yeşil haldeki domatesten dahi para kazanan çiftçi, her yıl yüzlerce ton yeşil domates satışı gerçekleştiriyor.

OVANIN KRALI

Torbalı, tütün ve pamuğa alternatif olarak yöneldiği domates sayesinde tarıma dayalı ekonomisini güçlendirdi. Yaklaşık 55 bin hektarlık bir alanda 500 bin ton domates yetiştiren Torbalılılar, ürünlerini salçalık, kurutmalık ve sofralık olarak değerlendiriyor. TAT, TUKAŞ gibi Türkiye’nin önde gelen salça fabrikaları ve firmaları, binlerce ton domates işlerken ilçe dışından da çok sayıda firma ve tüccar Torbalılı çiftçilerden ürün alıyor. Yurtdışından artan talebe bağlı olarak ilçede kurutulmuş domates sektörü de oluştu. 23 yıl önce Torbalı’da yetiştirilmeye başlanan domates, farklı farklı alanda kullanılıyor. Çok fazla bilinmeyen yeşil domates sektörü de giderek yaygınlaşmaya başladı. Çiftçiler yetiştirdikleri domatesleri anlaşmalı oldukları firmalara turşuluk olarak satıyor.