Günlerdir Torbalı’yı etkisi altına çöl tozları alerjik bünyelerde ciddi rahatsızlara yola açtı. Toz taşınımıyla artan çevre kirliği ile ilgili meteoroloji mühendisleri Ege Bölgesi’ni terk ettiği müjdesini verirken; çevre mühendisleri bu tozların yarattığı çevre kirliliği sebebiyle solunum yolu hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceğini söyledi.

Torbalı, gerçekleşen yağışlar ve rüzgarların etkisiyle Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında kaldı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay, yılın belirli dönemlerinde Afrika’dan gelen çöl tozunun Türkiye’yi etkisi altına aldığını söyleyerek, yaşanan bu doğa olayının sağlık açısından hassas grupta yer alanların dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti. Kınay, “Uzmanlar tarafından, çöllerden atmosfere karışan tozların uzun mesafeler taşınarak, okyanus ve amazonlara değerli mineralleri taşıması gibi olumlu etkileri dolayısı ile ekolojik döngü içerisinde yer alan bir doğal olay olarak değerlendirilirken, diğer taraftan özellikle sağlık açısından hassas grupta yer alan, kronik sağlık sorunları bulunanlar ile hamile, yaşlı ve çocuklar için risk oluşturabilmektedir. Çöl tozlarının taşınımını yağış ile birlikte çamur yağışı olarak da karşılaşacağımız süreç içerisinde özellikle hassas grupta yer alan kişilerin ortama maruz kalmaması önerilmektedir” dedi.

7 MİLYON İNSAN HAVA KİRLİLİĞİNDEN ÖLÜYOR!

Toz taşınımının, hava kirliliğinin artmasına neden olduğunu bununda beraberinde sağlık sorunlarını getirdiğini söyleyen Kınay, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporlarına göre, dünya çapında her yıl, yaklaşık 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybetmekte. Bu kayıpların yaklaşık 4 milyonu dış ortam hava kirliliğinden, kalan yaklaşık 3 milyonu ise iç ortam hava kirliliğinden kaynaklanmakta” diyerek, çöl tozunun yarattığı hava kirliği ile ilgili “Hava kirliliğinin artırması sonucu artış gösteren solunum yolu hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerjiler nedeniyle insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Soluduğumuz hava içerisinde bulunan Toz, polen, küf, yanma sonucu oluşan parçacıkları, organik bileşikler gibi 10 mikron ve daha küçük parçacıklar PM10 (partiküler madde) olarak ,2,5 mikron ve daha küçük parçacıklar ise PM2.5 olarak adlandırılır. Doğrudan solunum yolu ile vücudumuza giren bu parçacıklar sağlık riskleri açısından oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

TOZ TAŞINIMI İZMİR’İ TERK EDİYOR

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilcisi Ayşegül Akıncı Yüksel ise konuyla ilgili, “Afrika’dan düne kadar gelen toz konsantrasyonunda yüzeyde düşüş var. İzmir ve çevresi için 20 Nisan tarihinden sonra bir toz taşınımı söz konusu değil. Çöl tozları nedeniyle özellikle son 3 gündür görüş kısıtlıydı, hava kapalıydı. Şu anda yüksek seviye haritalarına baktığımızda bu tozların batıya dönmüş durumda olduğunu, yüzeyde de Güney Batı zaman zaman Batı istikametinde devam edecek” şeklinde konuştu.

Hafta sonu İzmir’de 26-27 derece hava sıcaklıklarının görüleceğini söyleyen Yüksel, “Yüksek basınç etkisine gireceğiz. Ani düşme yükselmeler olmadan bahar havalarını yaşayacağımız bir dönem söz konusu önümüzdeki günlerde. Toz taşınımı açısından bir tehdit tehlike yok” dedi