İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından katılımcı bir süreç amaçlanarak 30 ilçe belediyesi, Meslek odaları ve Yapı Denetim Kuruluşları Birliği’nin katılımıyla oluşturulan İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Çalışma Komisyonu 3 aylık çalışma sürecini tamamladı. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği hükümleri esas alınarak hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Meclis gündemine sunulmak üzere hazırlandı. Şubemiz adına komisyon toplantılarına Mesleki Denetim Sorumluları Y. Mimar Merve Sarıçelik ve Mimar Mahsum Açış katıldı.

13 KOMİSYON TOPLANTISI

18 Eylül 2019 tarihinde ilk toplantısı gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyon Toplantıları’nda tüm yönetmelik maddeleri üzerinde tek tek tartışıldı, kurum temsilcilerinden gelen öneri maddeler tüm Komisyon üyelerinin onayına sunuldu. Şubemiz tarafından üyelerimizden aldığımız görüşler, uygulamada yaşanan sıkıntılar doğrultusunda raporlar ve öneri maddelerimize yönelik maddeler daha iyi analiz edilebilmeleri amacıyla çizimlerle desteklenerek açıklandı. Bakanlık onayına sunulmak üzere hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği için 13 Komisyon toplantısı gerçekleştirildi.

İZİNLER HIZLANACAK

Bu toplantılarda Yönetmeliğin revize edilmesinin yanı sıra 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ve Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğindeki mevzuat değişiklikleri ve uygulamalarda yaşanan sıkıntılara ilişkin olarak yürütülen her türlü yapı izinlendirme işlemlerinin hızlandırılması ve tüm ilçelerde ortak uygulamaların yürütülmesinin sağlanması amacıyla da bir çalışma yapıldı. Her türlü izinlendirme işleminde aranacak belgelerin ortaklaştırılmasına yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçe Belediyesi, Meslek Odaları ve Yapı Denetim Kuruluşları Birliği temsilcileri tarafından hazırlanan, yapı denetim mevzuatı kapsamında yürütülen tüm işlemler (Yapı Denetimi Havuz Sistemi, Hakediş, Seviye Tespit Onayı vb.) ile tüm yapı izinlendirilmelerinde (yapı ruhsatı, tadilat ruhsatı, yenileme ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve yıkım izni vb.) aranacak belgelere ilişkin hazırlanan kontrol formlarına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sitesinden ulaşılabilir.