Yüzde 50’si ormanlarla kaplı Torbalı’da, ekipler orman yangınlarına hazır. Tüm eğitimlerini tamamlayan ekipler bu yıl da zayiatın en düşük seviyede olması için çaba sarf edecek. Her sene canımızı yakan orman yangınları, havaların ısınmaya başladığı şu günlerde yeniden korkulu rüyamız oldu. İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, yangın sezonu öncesi yaptıkları çalışmaları, aldıkları önlemleri, anlattı. Derince, olası orman yangınları için her türlü önlemi aldıklarını, söndürme faaliyetlerinde görev yapacak ekipleri yeniden eğitimden geçirdiklerini belirterek, “Umarım ve dilerim, bir karış ormanımız bile yanmasın ama tüm ekiplerimiz hazır kıta” dedi.

DERİNCE: YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTER FİLOSUNA İKİ HELİKOPTER İLAVE EDİLDİ

Hascanlı Çapak’ı kalkındıracak Hascanlı Çapak’ı kalkındıracak

“Yangın sezonu” ifadesi istemeyerek de olsa kendilerinin de kullandığını belirten İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, şu değerlendirmelerde bulundu:

“96 arazöz ekibimiz var, hepsi eğitimden geçirildi. Diğer ekiplerimiz de eğitimlerle hazır duruma getirildi. Yangın havuzlarımız var; onların bakımlarını yaptık, doluluklarını, kaçaklarının olup olmadığını kontrol ettik. Orman yollarının bakımlarını yaptık. Eskimiş arazözleri yeniledik. 2023 yılında bir İHA, 10 helikopter, iki uçak, 25 iş makinesi, 15 treyler, 96 arasöz, 31 su ikmal aracı, 45 ilk müdahale aracı, 409 su kaynağı ile orman yangınlarına müdahale edeceğiz. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde 8 olan helikopter sayısını 10’a çıkardık, iki ilave yaptık. İki de uçağımız hazır halde.”

İHA, SABAHTAN HAVA KARARINCAYA KADAR ORMANLARIN ÜZERİNDE UÇACAK

Ormanlık alanlarda yanıcı madde azaltma çalışmasını yaptıklarını, yanıcı maddeleri riskli bölgelerden uzaklaştırdıklarını anlatan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1 Haziran’dan itibaren İHA’larımız ormanlarımızın üzerinde uçmaya başlayacak. Gözetleme ve yangın yerine ulaşma anlamında bize çok büyük bir fayda sağlıyor. İHA’larımız sabah 10.00 gibi uçacak, akşam hava kararana kadar uçacak, ormanları gözetecek. Herhangi bir tehlike olduğunda bize haber veriyor, ekipler anında hareket ediyor. Bize görüntüler aktarıyor. Geçen yıl İzmir’de 1272 hektar orman alanı yanmış, 292 orman yangını çıkmıştı. 2023 yılı içinde, yani yılın ilk beş ayında 47 noktada 14 hektarlık alan yandı. Biz her türlü tedbiri aldık ancak vatandaşlarımızın da ormanlarımızı koruma konusunda hassas olmalarını, ormanların yanmasına sebep olacak en küçük bir hataya bile düşmemelerini istiyoruz.”