Betonlaşmanın hızla hüküm sürdüğü günümüzde köylerden kentlere hızlı bir göç yaşanırken, Torbalı’nın bazı dağ köylerinde ise aksine bir durum yaşanıyor. Şehir hayatından bıkan, emekli olduktan sonra doğayla iç içe yaşamak isteyenler, çamlarla kaplı olan dağ köylerini tercih ediyor. Torbalı’nın tersine göç alan dağ köylerinin başında Çamlıca, Helvacı, Dağtekke, Dağkızılca, Saipler, Bozköy gibi köyler geliyor. Göç edenlerin arasında, savcısından iş adamına, siyasetçisinden emeklisine kadar birçok meslek dalından insan bulunuyor. 3 yıl içerisinde ilçenin dağ köylerine 500’ün üzerinde insan göç etti. Bunlardan biri de Helvacı’ya geçtiğimiz zaman diliminde taşınan Sinem-Murat Tokcaer çifti.

AKADEMİSYEN ÇİFT

Akademisyen olan çift, Helvacı’ya taşınarak artık burada yaşıyor. Dr. Öğr. Üyesi Murat Tokcaer, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları ve Jeokimya Anabilim Dalı’nda akademisyenlik yapıp öğrenciler yetiştiriyor. Tokcaer’in eşi de kendisi gibi akademisyen. Dr. Sinem Tokcaer de en son İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde akademisyenlik yapıyordu.

HER MESLEKTEN İNSAN KÖYLERDE EV YAPTIRIYOR

Nüfusu her geçen gün artış gösteren Torbalı, Türkiye’de en fazla göç alan bölgelerin içerisinde yer alıyor. Fabrikaların olması iş alanlarının bulunması, İzmir merkeze diğer tatil bölgelerine yakın olması, kente göçü arttıran en büyük nedenler arasında. Kent merkezinin yanı sıra dağ köyleri de hızlı bir şekilde şehir hayatından bıkan insanların durağı haline geliyor. Doğal yaşamla iç içe olmak isteyen insanlar, köylerden araziler alarak ormanlarla kaplı köylerin içerisine yeni evler yapıyor. Birçok insan genelde deniz kenarında yazlıkta kalmayı tercih ederken, Torbalı’nın köylerine yerleşen insanlar, burada lüks evler yaptırıp yaşam sürdürmeyi tercih ediyor. 3 yıl içerisinde dağ köylerine 500’ün üzerinde yeni evler yapıldı. Ev yaptıranların arasında, doktor, hemşire, mühendis, sanatçı, iş adamı, işçi gibi her kesimden insan bulunuyor.