Sıfır otomobil ve ikinci el üst model araçların fiyatları astronomik rakamlara ulaşınca, oto sanayi sitelerinde tamir ve bakıma getirilen araç sayısında artış gözleniyor. Sanayi sitelerinde oto tamirlerinin önlerinde yığılmalar görülürken, ustaların da artık randevulu sisteme geçtiği öğrenildi. Ustaların günde iki-üç arabanın tamir ve bakımını yapabildiğini, çünkü pek çok ustanın ya tek başına, ya da bir eleman desteğiyle hizmet verdiğini belirten Torbalı’daki oto tamircileri “Tamir bekleyen araba çok, ama usta yok. Böyle giderse, iş yapacak, eleman yetiştirecek usta bulamayacağız” dedi

BİR ÇIRAĞIN USTALAŞMASI 4-5 YILI BULUYOR

“Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığı 2012 yılından bu yana tamirhanelere çırak gelmez oldu” diyen tamirciler, Mesleki Eğitim Merkezleri’nin önemine dikkat çekti. 4+4+4 eğitim sisteminde bir çocuğun zorunlu eğitimini 19 yaşında bitirdiğini belirten ilçedeki sanayi  temsilcileri, “Çünkü çıraklığın yaşı geçmiş oluyor. Tamirciliği öğrenme, el becerilerinin geliştirilmesi yaşı, 12 ile 17 arasıdır. Eskiden ilk ve ortaokulu okuyan çocuk, 14-15 yaşında çırak gelir, zaman içinde yetişir, önce kalfa, sonra usta olurdu” ifadelerini kullandı.

SARAÇ:İŞGÜCÜ EKSİĞİMİZ VAR

Yedi Eylül Sanayi sitesinde hizmet veren Çözüm Otomotiv işletmecisi Hayri Saraç, “Ne yazık ki 19 yaşına gelmiş bir çocuk, arabanın altına girip tamir yapmak istemiyor. Aileler de çocuklarının beyaz yakalı olarak yazları serin, kışları sıcak ortamı olan yerlerde çalışmalarını istiyor. Mühendis olsun, doktor olsun, avukat, öğretmen olsun istiyor. Sadece oto tamirciliği için söylemiyorum; marangozlar, terziler, berberler için de geçerli bu söylediklerim. Onlar da çırak bulamıyorlar. Haliyle bir süre sonra belli sayıda ustalara mahkum oluyorsunuz. Çocuklar, esnafa, sanata yöneltilse, o çocuklar büyüdüklerinde usta olduklarında çok güzel paralar kazanırlar. Şu anda korkunç boyutlarda işgücü eksiğimiz var.”