Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre mevsimsel grip aşıları ücretsiz olarak yapılacak. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, “Covid-19 salgını sürecinde vatandaşların, başta risk grupları olmak üzere mevsimsel grip aşısına en kısa sürede ulaşmasının amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

PLANLAMADA HATA VAR

Menduha Ceylan’ın haberine göre, İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan grip aşısının uygulamasında geç kalındığını ifade etti. Sayılkan açıklamasında “Bu sıkıntıyı biz maskede de yaşadık, bunu en baştan koordine edip, müzakere ederek vatandaşla buluşturma konusunda daha pratik bir yol seçilebilirdi. Çünkü bu aşının temin edilmesi zor, temin edilmiş; parasal karşılığı var, o ödenmiş ama bunu vatandaşa ulaştırmakta 2021 Ocak ayına kalıyoruz, bence burada planlamada bir hata var. Keşke bununla ilgili aynı masa etrafında buluşup, aşı gelme noktasında en hızlı şekilde vatandaşla nasıl buluşacağını ayarlasak çok daha iyi olurdu. O kadar emek ve para boşu boşuna gitmez, amacına ulaşmış olur” dedi.

UYGULAMALAR ZATÜRE AŞISINDA OLDUĞU GİBİ OLMALIYDI

Bakanlığın bu gelen aşının vurulması süreci için dolambaçlı bir yol seçiltiğini belirten Sayılkan, şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlık grip aşısının önce aile hekimleri tarafından vurulacağını söyledi. Daha sonra ne olduysa dağıtılan aşılar geri toplandı, ilaç dağıtım kuruluşları tarafından bir araya getirildi ve şimdi tekrar depolara gelecek. Hasta ya da risk grubunda olduğu düşünülen kişi gidecek aile hekimine reçete yazdıracak. Fakat sosyal güvenlik kurumu reçetesi değil bu. Yani normal e-reçete yazılacak sonrasında hasta bize gelecek ve biz sisteme girip onay aldığımızda depo bize bir tane aşı gönderecek. Biz de o aşıyı hastaya teslim edeceğiz. Hasta da aşıyı alıp tekrar gidip aile hekimine yaptıracak. Aslında biraz dolambaçlı bir yola dönüştürülmüş. Daha mantıklı olanı daha önce aile hekimleri davet ederek ya da risk grubundaki kişiler aile hekimlerine giderek zatüre aşılarını olmuştu, benzer bir yöntem ile yapılabilirdi.”

“AŞILAR FARKLI ÜLKELERDEN GELDİ”

Mevsimsel grip aşılarının soğuk zincirde korunduğuna vurgu yaparak sürecin uzatılmasının sağlıksız olduğuna değinen Sayılkan, “Önce dağıtıp, sonra toplayıp sonra tekrar depolara toplayıp sonra tekrar biz talep edeceğiz, hasta buradan alacak aile hekimine götürecek; bu soğuk zincirde sağlıklı bir yöntem değil. Yılbaşından sonra uygulamalar başlayacak depolara bugün geliyor aşılar. 10- 15 günlük bir kayıp da var şu anda. Bu gelen aşılar piyasadaki bizim bildiğimiz aşılar değil, farklı ülkelerden temin edildiğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

ECZANEYE GELMEDEN HEKİMDEN REÇETE ALINMIŞ OLMALI

Vatandaşların kendilerine yardımcı olması açısından öneride bulunan Sayılkan, “Eczaneye gelmeden direkt aile hekimine gidip aşının e-reçetesini alsınlar ve bize reçetenin şifreleriyle gelsinler. Çünkü reçetesiz şekilde aşıyı alamayacaklar. Bu gelen aşı ücretsiz tamamen; devlet tarafından karşılanıyor. Her önüne gelene yazamayacak hekimler, sağlık bakanlığının izin verdiği gruba sadece vurulacak. 75 yaş sınırıyla başladı, 65’e düşmüştü şu an yaş sınırı 60 sanırım. 60 yaş üstünde, risk grubunda olanlar, kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanlarına yapılacak” dedi.