İzmir Büyükşehir Belediyesi yurttaşların afet durumlarında cep telefonlarından İtfaiye ekiplerine konum göndererek ulaşmasını sağlayan Acil İzmir Mobil uygulamasını da geliştirdi. Uygulamaya “Yangın İhbar Modülü” eklendi. Böylelikle yurttaşlar da sistemin parçası olacak ve yangının fotoğrafıyla konumunu uygulamaya göndererek itfaiye ekiplerinin hızla yangına müdahale etmesine katkı sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin orman yangınlarına hızlı müdahale edebilmek için yürüttüğü çalışmalar şöyle:

AKILLI İHBAR SİSTEMİ İLE ORMAN YANGINLARINA HIZLI MÜDAHALE
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de alanında ilk olan Akıllı İhbar Sistemi'ni (AİS) Nisan ayında hayata geçirdi. Sistem, 12 telsiz kulesindeki ormanlık alanların yüzde 46’sını gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi “yapay zeka” ile izleyen kameralar sayesinde en zayıf dumanı dahi tespit edebiliyor. Tespit edilen yangının hem görüntüsü hem de konumu sistem tarafından ekiplere gönderiliyor. Böylelikle yangınlar başlangıç aşamasında önlenebiliyor.

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NDAN YENİ NÖBET NOKTALARI
Orman köylerinde ve kırsal alanlarda yangınlarına hızlı müdahale etmek için Bergama’nın Yukarıbey, Ödemiş’in Kaymakçı ve Gölcük, Menderes'in Ahmetbeyli, Buca'nın Kırıklar, Balçova'nın Teleferik, Karaburun’un Küçükbahçe bölgelerinde nöbet noktaları oluşturdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 24 saat 30 ilçedeki 57 istasyonda 293 araç ve 365 yangın söndürme personeliyle olası yangınlara karşı hazır bekliyor.

TORBALI’DA KURULAN FİDANLIKTA…
İzmir Büyükşehir Belediyesi şehrin yeşil örtüsünün yangından sonra kendini yenileyebilmesini sağlamak için “Bir Fidan, Bir Dünya” adıyla dayanışma kampanyası başlattı. İzmirlilerin kampanyaya verdiği destek ile ağaçlandırma alanlarında odun üretiminin alternatifi olarak meracılık, bal ve orman meyveleri gibi odun dışı orman ürünleri destekleniyor. Tek tip fidanlar dikmek yerine, biyolojik çeşitliliği artıran ve yangına dayanıklı orman restorasyonları yapılıyor. Torbalı’da kurulan fidanlıkta yangına dirençli ve sulama istemeyen peyzaj bitkilerinin fidanları yetiştiriliyor.