Emek Partisi koronavirüs nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, yüzlerce, binlerce işçinin yan yana çalıştığı, aynı servisi ve yemekhaneyi kullandığı koşullara dair halen bir açıklama yapılmadığı ifade edildi. İzmir’de Pınarbaşı, Torbalı, Gaziemir, Aliağa gibi sanayi havzalarında çeşitli tedbirlerin alındığı, işçi sayısının azalması nedeniyle mesailerin uzadığı belirtilen açıklamada, “Tehlikeli iş kolu olan demir-çeliklerde çalışmaya devam eden işçiler bir taraftan hastalık bir taraftan ücretsiz izne çıkarılma kaygısı yaşıyor ve bu durum kaza riskini daha da arttırıyor. 40 binin üzerinde işçinin çalıştığı Avrupa’ya ihracat yapan bazı metal fabrikaları üretime ara verdi. İşçiler yıllık izne çıkarıldı, izin hakkı olmayanlar ise borçlandırıldı. Tekstilde de 2-3 firma dışında özellikle fason üretim yapan işyerlerinde üretim durdu ve işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. İki bine yakın işçinin çalıştığı Akar Tekstil gibi fabrikalar, 'kritik süreç' tespiti ile Bakanlığın 'evde kalın' çağrılarına uymak yerine siparişlerin yetiştirilmesi planı ile 15-20 gün sonra kısa çalışma ödeneğine başvurup ara vermeyi planlıyor. TPI, Habaş gibi fabrikalarda da Nisan’da ara verilmesinin planlandığı söyleniyor. Bu planlar işçilerin ihtiyacı ve sağlığı açısından değil, işyerinin ihtiyaçları doğrultusunda sürecin ele alındığını gösteriyor. Öte yandan bazı işyerlerinden gelen pozitif test sonucu haberleri işçileri iyice tedirgin ediyor” ifadelerine yer verildi.

“HÜKÜMET HALKIN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN TEDBİRLER ALMALIDIR”

Dezenfekte yapılmayan fabrikaların, eldivensiz ve bir hafta aynı maske ile çalışan, üretim baskısından dolayı ellerini yıkayamayan işçilerin olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “İşçiler, salgında bile ellerini ovuşturan patronların insafına bırakılmış durumda. Sağlık çalışanlarının ise koruyucu malzeme, test kiti, yaygın tanı testi yapılması, eleman açığının giderilmesi gibi talepleri karşılanmış değil. İzmir çok sayıda mülteci ailenin ve işçinin yaşadığı bir şehir aynı zamanda. Pandemi sürecinde kendilerine yönelik bir sağlık politikası geliştirilmesi, tüm sosyal ve ekonomik yardımlardan yararlandırılma talepleri var. Belediyelerde tüm işleri yapan işçilerin temsilcileri ile birlikte sürece müdahale konusunda onların talep ve önerilerini dikkate alan bir çalışma yürütülmeli. İzmir emek ve meslek örgütlerinin koronavirüsle mücadele konusundaki önerileri dikkate alınmalı, süreç şeffaf olarak yürütülmelidir. Bu süreç bilimin önemini bir kez daha göstermiş eğitimin ve sağlığın piyasaya neden terk edilmemesi gerektiğini göstermiştir. Patronlar için ekonomi paketi açıklayan hükümet halkın sağlığını korumak için tedbirler almalıdır” denildi.

Açıklamada talepler ise şu şekilde sıralandı;

  • Zaman kaybetmeden zorunlu yerler dışında üretime ara verilmeli ve işçiler emekçiler ücretli izine çıkartılmalıdır.
  • Zorunlu işyerlerinde çalışma süresi kısaltılmalı, molalar arttırılmalı vardiyalar arttırılarak vardiyalarda daha az sayıda kişi çalıştırılmalıdır.
  • İşçi sağlığı ve güvenliği komiteleri göstermelik olmaktan çıkartılıp işlevli hale getirilmelidir. Gerekli tedbirlerin alınmadığı fabrika ve işyerlerinde üretim derhal durdurulmalıdır.
  • Hükümet tüm belirsizlikleri ortadan kaldırmalı, işverenlere teşvik yerine işsizlik fonundaki toplanan paraları işçi ve emekçilerin ihtiyacı için kullanmalıdır.
  • Testler yaygınlaştırılmalı, çalışma zorunluluğu olan işçilerin sağlık kontrolleri ve testleri hızla yapılmalı.
  • Sağlık emekçilerinin koşulları düzeltilmeli, testleri hızla yaptırılmalı.
  • Sadece "evde kal" çağrısı yetmez, yüzbinlerce İzmirli işçi ve emekçinin evde kalabileceği koşullar iktidar tarafından derhal sağlanmalıdır