Yapılaşmanın ve sanayileşmenin yoğunluk kazandığı ilçede, beraberinde artan yoğun Nufus ile izmir için en cazibeli ve en yaşanılası kenti haline geldiği aşikar. İster istemez bu büyüme beraberinde çeşitli sorunlar doğurmakta, devamlı artan yapı stoğu ile güzelim tarımsal alanlar ne yazık ki giderek yok olmaktadır. Gönül isterdi ki ilçede yapılaşma ve sanayileşme hep dağlara doğru yani yamaçlarda konumlansaydı. bu sayede tarım, ilçenin hem önceliği olacaktı hemde depremden hiç etkilenmeyecek bir kent olacaktı.

Yıllardır süre gelen bu kentleşmenin ova ortasında şekillenmesi noktasında, ister istemez bazı  jeolojik riskler ve jeolojik tehlikeler gözönünde bulundurulmalı ve bundan sonra ki süreçte uzun vadede yapılaşmanın, zemini daha sağlam olan yamaçlara doğru yönlenmesini sağlayacak yeni master planlarının hazırlanması gerekmektedir.

Torbalı ilçesi bilindiği üzere Ege graben Sistemi içersinde sismik aktivitelerin  yoğun olduğu  bir bölgede yeralmatadır. Sık sık depremlerin yaşanması da gayet normal bir durumdur.

Deprem öldürmüyor, binalarda öldürmüyor insanları oysa.

Gevşek, yumuşak, yeraltısuyu seviyesi yüksek zeminler, ovalar, denize yakın çökeller üzerine kurulu yerleşim yerleri risk taşıyor sadece.

Deprem de hasarı belirleyen asıl etmen, depremin yeri ve büyüklüğü değil, yerel zemin koşullarıdır.

Torbalı ve çevresindeki mevcut deprem riski; Mavişehir,  Bostanlı, Alsancak, Konak, Bayraklı gibi kıyı şeridi yerleşimleri gibi çok yüksek risk faktörlü olmadığını özellikle burada vurgulamak isterim. Torbalı ve çevre mahallelerinin deprem risk durumunu sınıflamam sadece Torbalı yereline özel bir sınıflama olup, 1-yeraltısuyu durumu, 2-alüvyon kalınlığı, 3-jeolojik birimler ve jeoteknik özellikleri, 4- jeolojik birimlerin dayanım ve direnci, 5- yersel sismik veriler, 6- bölgenin tektonik özellikleri dikkate alınarak üç ayrı sınıfta topladım.)

1: Tepeköy, Muratbey, Cumhuriyet, Ertuğrul, Alpkent, Torbalı, Atatürk, Yedi Eylül, Karşıyaka, Çaybaşı, Eğerci, Yemişlik, Pamukyazı, Subaşı, Tulum, Naime, Sağlık(demiryolu Altı), Kırbaş, Atalan, Arslanlar, Şehitler, Ayrancılar(İnönü mh, Aydın-İzmir Devlet Karayolu Altı), Pancar(ova Kesimler-Demiryolu Altı) Kaplancık(ova kesimler), Yazıbaşı(Bahçelievler), Yeniköy-Özbey-Ahmetli karayolu altı(ova Kesimler)

2: Karakuyu, Dirmil, Ayrancılar, Yazıbaşı, Kuşçuburun, Türkmenköy, Yeşilköy, Ortaköy, Beşevler, Çapak, Bozköy, Saipler, Çakırbeyli, Dağkızılca, Taşkesik,Yoğurtçular, Demirci

3: Dağtekke, Ormanköy, Düverlik, Helvacı, Karaot, Çamlıca, Dağkızılca, Karakızlar, Ahmetli-Yeniköy-Özbey-Kaplancık-Sağlık Yamaçları, Göllüce, Bülbüldere

1-RİSLİ ALANLAR: Alüvyon kalınlığı fazla,  yeraltısuyu seviyesi yüksek, yumuşak killi siltli ve kumlu zeminlerdir. Depremde öncelikli etkilenecek alanlardır. Muğla, Manisa, balıkesir gibi uzak bölgelerdeki olası orta şiddetli bir deprem bile hissedilir. Deprem dalga boylarının en fazla olduğu alanlardadır. Vs dalga hızlı 200 den düşüktür. Genelde ortalama SPT N30 değerleri 15 düşüktür. Zemin hakim titreşim periyodu To 0,60 sn den fazladır. Yeraltısuyu seviyesinin yüksek olduğu alanlarda sıvılaşma muhtemeldir.  Deprem yönetmeliğine uygun yapılmamış eski yapılar büyük risk taşırlar.

2-AZ RİSKLİ ALANLAR: Alüvyon kalınlığı az, killi kumlu çakıllı zeminler ile, pekleşmemiş, dayanımı düşük sulu killi marnlı neojen çökeller üzerine kurulu alanlardır. Yerel zemin koşullarına bağlı olarak kısmen düşük risk taşırlar. Deprem dalgaları bu alanlarda periyodik bir hızla ilerler ve dalga boyları çok fazla değildir. Vs dalga hızı 200 den fazladır. SPT N30 değerleri 15-30 aralığındadır. Zemin hakim titreşim periyodu To 0,60 sn den düşüktür.

3- RİSKSİZ ALANLAR: Sert dayanımı yüksek sert Metamorfik kayaçlar (Şist,Mermer) bu alanları oluşturur.

Yapılar depremde kolay kolay etkilenmezler. Sağlam kayalık zeminler üzerine kurulu alanlardır. Güvenli yerleridir. Deprem dalga boylarının en düşük olduğu alanlardır.

VERİ-KAYNAK:

-Torbalı ve Çevresi Jeoloji̇k haritalar,

-Zemin etüt çalışmaları kapsamında yapılan temel sondaj çalışmaları ve jeofiziksel veriler

-Derin Su Sondaj Kuyu Çalışmaları

-Yeraltısuyu arama amacına yönelik muhtelif hidrojeolojik etütler

-Kuyu Ruhsatları, Kuyu Kütükleri