Bugüne kadar yapılan kazılar sonunda onlarca yapının bulunduğu yüzlerce önemli eserin çıkarıldığı Metropolis Antik Kenti gel gelelim ziyaretçi konusunda hayal kırıklıklarına imza atıyor. Yılda ortalama 3 bin kişinin zitaret ettiği, İzmir’de en az ziyaret edilen ören yeri olan Metropolis’teki bu hayal kırıklığı için artık önümüze şapkayı koymanın vakti geldi. Yıllarca ören yeri olunması için emek sarf edilen Metropolis, ören yeri olduğunda sadece birkaç gazete haberiyle kaldı iş. Bir açılış organizasyonu bile tertip edilemedi. Kültürümüzün tanıtımı için bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı desek yeridir. Her yıl büyük ümitlerin bağlandığı kazı çalışmalarının hala devam ettiği Metropolis Antik Kenti için bir an evvel kamuoyu oluşturmalı. Hatta ilk iş olarak ilçeye bir müze kazandırılmalı. Bir babayiğidin elini masaya vurup “Arkadaş bizim eserlerimiz neden Selçuk’ta ya da başka bir şehirde sergileniyor?” desin artık. Yıllardır yazıp, çiziyoruz. Bir düğüne bile 2 bin kişi gelirken, bir yılda 3 bin ziyaretçi ne demek? Torbalı’nın simgesi olan “İkiz kızlar heykeli ve kartal başı” bile farklı şehirde sergileniyor.

TORBALI’YA MÜZE KURULSUN

Bu konuda kesinlikle en önemli iş Torbalı Kaymakamlığı’na düşüyor. Belediye, Ticaret Odası, Esnaf Odası, Kent Konseyi de desteği sağlayıp gerekli kamuoyunu oluşturarak bu işi tetiklesin arık. Torbalı kesinlikle bir arkeoloji müzesini hak ediyor. Daha önce Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Kent Arşivi’ni Torbalı’ya kazandırmıştı. Burası ilçe tarihine resmen ışık tutuyor. O yüzden bir arkeoloji müzesi için de adım atılabilir. Belki bina olarak da burası kullanılabilir. Bakıldığı zaman Nif Dağı’nda da önemli eserler çıkarılıyor. Bu eserlerle de müze desteklenebilir. Mesela bu müze ilçe merkezi yerine Yeniköy’e de kurulabilir. Metropolis’ten çıkan eserler burada sergilenmeli. Antik kentler genellikle bulunduğu yerleşim yerlerini de geliştirir. Ancak Yeniköy’de bu yok gibi bir şey. Ziyaretçilerin soluklanacağı bir kafe bile yok maalesef. Arkeoloji müzesi ayni zamanda turizm açısından ilçenin kalkınmasına büyük fayda sağlar. Örneğin, Efes’i görmeye gelen insanlar, Selçuk müzesinden çıkan ürünleri görür; eser görmeye İzmir’e gitmez. Metropolis’te de çıkan eserleri görmek için İzmir veya diğer yerlere gitmelerine gerek yok; burada incelemeli, burada görmeliler. Kentimizin geleceği için son derece önemli bir hizmettir.

TURSAB, METROPOLİS’TEN BİR HABER!

Üzülerek söylüyorum ki yapılan bu 2 bin kişilik ziyaretin büyük bir dilimini Torbalılılar oluşturuyor. Okul ziyaretleri kapsamında ya da konuklarını ilçede gezdirmek isteyenler genelde burayı ziyaret ediyor. Onun dışında İzmir’de bile ne yazık ki Metropolis Antik Kenti diye bir yerin varlığından haberdar olan yok. Torbalı Belediyesi pandemi olmasaydı antik kentte tiyatrolar düzenleyecekti. Yine de çok önemli konserlere imza atsa da bu noktada pandemi şartları kentin daha fazla tanıtılmasını sağlayamadı. İlçede birçok markaya isim de veren Metropolis’i TURSAB’ın bilip bilmediği konusunda da ümitsizim açıkçası. Onlar bilmiyorsa biz öğretelim artık. Gerçekten de Metropolis Antik Kenti az buz bir tarihi yer değil. Üniversite yıllarında çeşitli geziler düzenlemiş biri olarak söylüyorum, birçok antik kentten daha ihtişamlı burası. Torbalı Kaymakamı Ercan Öter’in bu konuda en azından pandemi sonrası bir adım atacağına inanıyorum. Aksi takdirde biz daha uzun yıllar “Metropolis ziyaretçilerini bekliyor”, “Metropolis’te hayal kırıklığı”, “Metropolis’te ziyaretçi hüsranı” gibi haberler yapmaya devam ederiz. Siz de bunu okursunuz ki; biz böyle olsun istemiyoruz. Siz de istemeyin