2021 yılı acısıyla tatlısıyla geride kalıyor. Torbalı Güncel Gazetesi olarak Torbalı’da 2021 yılına damga vuran olayları sizler için derledik. İşte 2021’de yaşanan olaylar;

TORBALI EFSANE BAŞKANINI KAYBETTİ!

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur 18 Nisan 2021 tarihinde hayatını kaybetti.  6 Mart tarihinde evinde çıkan yangın sonrası solunum güçlüğü çeken Uygur doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. 57 yaşındaki Başkan Uygur, Torbalı’da 2004-2014 yılları arasında da belediye başkanlığı görevini yürütmüştü. İsmail Uygur evli ve iki çocuk babasıydı. Başkan Uygur’un ölümü ilçede yasa neden oldu.

YENİ BELEDİYE BAŞKANI MİTHAT TEKİN OLDU

Merhum başkan İsmail Uygur’un vefatının ardından Torbalı’nın yeni belediye başkanının belirlenmesi için İzmir Valiliği’nin çağrısıyla belediye meclis üyeleri 27 Nisan 2021’de bir araya geldi. Gerçekleşen seçimde CHP’nin adayı Mithat Tekin olurken Cumhur İttifakı Grubu’nun adayı Özgür Erman Çağlar oldu. Üç turda yapılan oylamanın ilk iki turunda CHP fire verirken salt çoğunluğun arandığı üçüncü turda seçimi CHP adayı Mithat Tekin kazanarak Torbalı’nın yeni belediye başkanı oldu.

GENÇ BATUHAN SOKAK ORTASINDA ÖLDÜRÜLDÜ

Torbalı’da 30 Eylül 2021 gecesi şok bir cinayet işlendi. Cumhuriyet Mahallesi, Barış Yapı Sitesi’nde meydana gelen olayda yabancı uyruklu M.A., 19 yaşındaki Batuhan Barlak’ı kalbinden bıçaklayarak öldürmüştü. Barlak’ın ölümü ilçede büyük üzüntüye neden olmuştu. Yaşanan cinayet sonrası Barış Yapı Sitesi’nde oturan Suriye uyruklu kişilerin evleri ve araçları ateşe verilmişti. Ülke gündeminde günlerce yer edinen olay sonrası çok sayıda saldırgan da göz altına alınmıştı.

DOMATES ÇİFTÇİYİ PERİŞAN ETTİ

Her yaz bir umutla dikilen domates, bu yıl da para etmedi. Bazı üreticiler tarlada kalan ürünlerini vatandaşa dağıtırken bazı üreticiler de tarlalarını sürdü. Fabrikaların yapılan sözleşmelere uymaması, kamyon yok bahanelerine sığınması, nakliyecilerin bayram tatilini memleketinde geçirmesi, Torbalı'daki nakliyecilere ise önceki yılın fiyatlarının önerilmesi ve ürünleri toplayacak amele bulunmaması nedeniyle çiftçinin mahsulü tarlada kalmasına neden oldu. Öte yandan ilçede domates dışında onlarca ürün de üreticisini memnun etmedi.

TORBALI MOBİLYA ÜSSÜ OLUYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü'nün 16.09.2021 tarihli yazısıyla Torbalı’ya Mobilya OSB'ye olur verildiği açıklandı. Böylelikle kuruluş işlemleri öncesindeki tüm prosedürler tamamlanmış oldu. Bölgeye 64 mobilya fabrikası kurulacak ve yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak.

YAKIN ARKADAŞI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

5 Temmuz günü tarlasında ölü bulunan 60 yaşındaki Kamuran Güney’in katilleri yakalandı. Yeniköy Mahallesi’ndeki tarlasında kafasından vurulmuş halde bulunan Güney’in dosyasını derinlemesine araştırıldı. Olay günü Güney’le köy kahvesinde buluştuğunu, olay anında da olay yerine yakın olduğunu saptayan ekipler T.Y.’yi gözaltına aldı. Gözaltına alınan T.Y. 60 yaşındaki adamı yakın arkadaşı Sait Kabak’ın vurduğunu itiraf etti.

RÜYA PROJE İHALEYE ÇIKTI

Geçici olarak Belediye Kültür Merkezi’ne taşınan Torbalı Belediyesi, yeni belediye binasına geçmek için düğmeye bastı. Daha önce ulusal mimari yarışma ile projesi belli olan yeni belediye binası, otopark ve kent meydanı için ihale tarihi de belli oldu. Yaşanan aksaklıkların tamamlanması ve kentin ihtiyaçlarına tam anlamıyla karşılayabilmesi adına yapılan düzenlemelerin ihale dosyasına iliştirilmesi ile birlikte Torbalı Belediyesi ihaleye çıktı. 5 Ocak tarihinde gerçekleşecek olan ihaleden kısa sonra, ihaleyi alan firmaya yer teslimi yapılacak.

PANCAR OTOBAN KAVŞAĞI UKOME’DEN GEÇTİ

İzmir Aydın Otoyolu Pancar Kavşağı için önemli bir gelişme yaşandı. Torbalı Belediyesi tarafından yapımı gerçekleşecek olan ve özellikle Ayrancılar, Pancar ve bölgedeki sanayi kuruluşlarına büyük kolaylık sağlayacak, trafik sorununu ciddi oranda azaltacak olan proje UKOME’den de geçti. Torbalı Belediyesi tarafından hazırlanan Pancar Katlı Kavşak Düzenleme Projesi için artık kamulaştırma ve ihale kısmına geçilecek. Torbalı Belediyesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Pancar Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile tamamlanacak olan proje kapsamında Karayolları Bölge Müdürlüğü de kamulaştırmaları yapacak.

İHRACAT ŞAMPİYONU VERDE’YE ÖDÜL

Türkiye’de 271 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı gerçekleştirildi. Bu kapsamda Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, en fazla ihracat yapan 3 zeytin yağ firmasını ziyaret ederek ödüllerini verdi. Torbalılı firma olan Verde Yağ Besin Maddeleri San. ve Tic. Anonim Şirketi en fazla ihracat yapan şirket olarak birincilik ödülünü aldı.

AHMETLİ KÖYÜ TAŞ OCAĞINA KARŞI TEK SES OLDU

Ahmetli sınırları içerisinde yerleşim yerlerine yakın bir mesafede Ahmetli Devlet Ormanı sınırları içerisinde kalker ocakları ve kırma eleme tesisi projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılmıştı. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ve firma yetkilileri köye gelerek vatandaşlara sunum yapmak istedi. Mahalle muhtarı ve köy halkı gerçekleşecek olan sunuma katılmayacaklarını belirtmesi üzerine firma yetkilileri köyden ayrıldı. Mahalle sakinleri ise köyde taş ocağı kurulmasını istemediklerini belirterek, kurulmak istenen taş ocağını hazırlamış oldukları pankartlarla protesto etti.

TORBALI’YA ÇERNOBİLDEN VAZGEÇMİYORLAR

Türkiye’nin yazlık-kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Ahmetli, Yeniköy ve Özbey mahallelerinin ortasına akü geri dönüşüm tesisi kurulması için firma hareketlerini sürdürüyor. Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan atık akü geri dönüşüm tesisi için bakanlıktan olur raporu verilmiş bölge halkı imza toplayarak akü geri dönüşümü istemediklerini dile getirmişti. Ama buna rağmen bakanlık olur vermişti. Köy muhtarları tesisin bölgeye büyük zararlar vereceğini söyledi.

KARDEŞİ İLE KAÇAN EŞİNİ VURUP HAYATINA SON VERDİ

Torbalı’da yaşayan ve uzun bir süre Çaybaşıspor forması giyen 28 yaşındaki Mehmet Şah Baran’ın eşi Meral Baran, geçtiğimiz dönemlerde kayını ile kaçmıştı. Evini ve eşini bırakıp, eşinin öz kardeşiyle kaçan Meral Baran’ın izini Şanlıurfa'da bulan Mehmet Şah Baran katliama imza attı. İlk olarak eşini vuran Baran daha sonra kendi hayatına son vermişti.

DOKTOR PARK DAVASINDA CEZALAR BELLİ OLDU

 Torbalı’da İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Park ile bir doktorun eşinin öldürülmesine ilişkin cezaevinde intihar eden faille bağlantılı oldukları gerekçesiyle yargılanan iki sanık, ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, olayın azmettiricisi M.S.Ç. ve suça iştirak eden S.C.D'yi Mehmet Park ve Hatice Gülcemal'e yönelik eylemleri nedeniyle "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum etti. Ayrıca, S.C.D'nin söz konusu olaydan 1 gün önce bir kadına yönelik "nitelikli yağma" ve "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarını işlediği gerekçesiyle 8'er yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. Heyet, tutuksuz sanık Ö.K'nin ise beraatini kararlaştırdı.