Torbalı İzmir’in en büyük sanayi havzalarından birinin bulunduğu bir ilçe. Gıda, mobilya, tekstil, ambalaj ve metal iş kollarında birçok fabrikanın bulunduğu Torbalı’da çoğunlukla işçi ve emekçiler yaşıyor. Uluslararası ve Türkiye’nin en büyük markalarının fabrikalarının bulunduğu Torbalı’da işçilerin en büyük sorunu sendikasızlık. Evrensel Gazetesi Torbalı’da işçiler ve kamu emekçilerinin 1 Mayıs’a hangi taleplerle hazırlandığını Teksif Sendikası İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, Teksif Sendikası Yatsan İşyeri Temsilcisi Uğur Gönül Zorlu ve Eğitim Sen Torbalı Temsilcisi Nuri Önder ile konuştu.

“İŞÇİLER KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE DAHA ÇOK SÖMÜRÜLDÜ”

Teksif Sendikası İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, “Koronaya karşı önlemler, sağlık sorunları ve işçilerin alın gücünün düşmesi 1 Mayıs’ta öne çıkan talepler. Kod 29 adı altında işçilerin işten atılıyor, örgütlenme özgürlüğü elinden alınıyor ve işsizlik artıyor. Her türlü baskıyı ve sömürüyü daha çok yaşadığımız bir dönemde 1 Mayıs’a gidiyoruz” dedi.

Aksoy, kısa çalışma ödeneği ile işçilerin daha çok sömürüldüğünü söyledi.

“İŞSİZLİK ÇOK ARTTI”

Yasaklamalara rağmen 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını aktaran Aksoy, “Torbalı’da bulunan ilgili  sendikalarla bir araya gelerek görüşmeler yaptık. İşyerlerimizde kutlamalar yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Taleplerimizi haykıracağız. İşçiler hıncı hınç çalışırken yasakların geçersiz olduğunu haykıracağız. Halkın ve işçilerin artık meydanlara gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar pandemi nedeniyle farklı bir durum olsa da fiziki mesafe ve maskeler ile alanlarda olmalıyız” diye konuştu.

ORTAK MÜCADELE VURGUSU

Sendikalı işyerlerinde Kovid-19 önemlerinin alınması için çaba harcadıklarını anlatan Aksoy, örgütsüz işyerlerinde durumların daha kötü olduğunu anlattı.

Sadece 1 mayıslarda ortaklaşmanın yetmediğini dile getiren Aksoy, “Birleşmekten yana mücadelemizi sürdüreceğiz. Sendikaların arasında bir rekabetin olması bile hiç hoş değil. Bu rekabet bizleri yalnızlaştıran bir şeydir. Bizler meslek olarak değil işçileri temsil etmek için seçiliyoruz. Daha fazla sorunlarımız var. Bu dönem değil de ne zaman mücadele edeceğiz. İşçiler artık canlarına kadar sömürülüyor” diyerek ortak mücadele çağrısı yaptı. 

“YASAKLAR OLSA DA 1 MAYIS’I İŞ YERİMİZDE KUTLAYACAĞIZ”

Teksif Sendikası Yatsan İşyeri Temsilcisi Uğur Gönül Zorlu, “Salgından dolayı bir tedirginliğimiz var. Nasıl 1 Mayıs kutlayacağımızı planlıyoruz. Yasaklar olsa da 1 Mayıs’ı iş yerimizde kutlayacağız. Başkaları kongreler yaparken 1 Mayıs yasaklanıyor. Ama işyerlerimizde bizler kutlamaya devam edeceğiz” dedi. 

“YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI”

Eğitim Sen Torbalı Temsilcisi Nuri Önder, “Sosyal haklarımızı virüsten önce kaybetmeye başladık. Virüsle birlikte artık yaşam ve sağlık hakkımızın da ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu gördük” dedi.