Menderes sınırlarında bulunan ve Torbalı’nın da içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nın koruma sınırında mermer ocağı için başvuru yapan Diyarbakır merkezli Livmer Madencilik yeniden harekete geçti. Halkın katılım toplantısında vatandaşların ve çeşitli doğa-çevre derneklerinin tepki gösterdiği projede bu kez yeni bir hamle geldi. Şirket, daha önce izin aldığı alandaki çalışmanın yerini küçülttü. Ruhsat başvurusunda 24.92 hektarlık alan için izin alan şirket yıllık 250.000 m3 /yıl (700.000 ton/yıl) mermer üretiminden, %15 üretim verimi ile 37.500 m³/yıl blok mermer üretimi yapacağını duyurmuştu. Sürpriz bir şekilde bakanlığa yeniden başvuru yapan şirket Menderes İlçesi, Değirmendere Mah. sınırlarında 201700534 ruhsat numaralı sahada 180.000 m3 /yıl (471.600 ton/yıl) mermer üretiminden, %10 üretim verimi ile 18.000 m³/yıl blok mermer üretimi yapılması ilan etti. Mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü’ne ait alanın tahsisi için çalışmaların sürdüğü belirtilirken orman bölge müdürlüğünün görüşlerinde ise uygunluk yazısı dikkat çekti.

Şirket ÇED başvurusunda; faaliyet sahasında işletme yöntemi olarak son yıllarda oldukça gelişen ve dünyanın birçok ülkesinde kullanılan “Elmas Tel Kesme” (sulu kesim) metodu uygulanacağını belirtti. Raporda; “ İlk aşamada örtü tabakası ekskavatörle kazılıp kaldırılacaktır. Daha sonra bir ağızlık açılarak elmaslı tel ile blok kesimi yapılmaktadır. Üretim faaliyetlerinde elmas tellerin ısınmaması için kesim ve blok küçültme(sayalama) işlemleri esnasında su verilerek kesim yapılmakta olup, kesim sırasında oluşan tozlar bu şekilde bertaraf edilmektedir. Mermer Ocağından çıkarılan blok mermer satışı yapılacak yerlere nakledilecektir. Blok artığı olan ekonomik olarak değerlendirilebilir malzeme ise MAPEG’den satış izni alınarak satışa sunulacaktır. Proje alanına en yakın konut kuş uçuşu yaklaşık 3,5 km mesafede Değirmendere Fevzi Çakmak Mahallesidir. Proje alanına en yakın hassas yapı 1 km kuzeyinde yer alan Özdere Orman işletme şefliğine ait su toplama havuzu ve 3,3 km kuzeydoğu yönünde tarla evleridir. Proje kapsamında çalıştırılacak personel sayısının 40 kişi olması planlanmaktadır. Çalışacak personel ihtiyaçları ÇED alanı içerisinde belirlenen alanda kurulması planlanan mobil/karavan tipte şantiyeden karşılanacaktır” ifadelerine yer verildi.

ŞİRKET KİME AİT?

Livmer Madencilik Şirketi, Ticaret Sicil Kayıtlarına göre tamamen Diyarbakır menşeili bir şirket. Merkezi Diyarbakır’da bulunan şirketin ortakları arasında  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri ve Diyarbakır Mermerciler Derneği Başkanı Fahrettin Çağdaş, Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır eski Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gürler ve Murat Hocaoğlu ile Diyar Madencilik Sahibi Çiya Cengiz yer alıyor.