Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Torbalı İlçe Müftülüğü Kurban ile ilgili önemli bilgiler verdi. Kurbanın nasıl kesileceği, nasıl pay edileceği, kurban kesilirken nelere dikkat edileceği konusunda önemli bilgiler veren Torbalı İlçe Müftülüğü, yaptığı açıklamada “Kurban; tevhidin sembolü, İslam dininin şiarı sayılmış ibadetlerden birisi olarak asırlardan bu yana devam etmektedir. Bununla birlikte kurban, bir Müslüman'ın gerektiği takdirde tüm varlığını Allah'ın yolu için feda etmeye hazır olmasının da bir simgesini ifade eder. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip olan bir ibadettir. Öbür mezheplere göre bakıldığında ise, sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklar içerisinde Peygamber Efendimizin kurbanını her zaman kestiği ifade edilir.

KURBAN NASIL KESİLİR?

  • Kurban kesmek için bıçağın daha önceden bilenip hazırlanması gerekir.
  • Hayvanın göremeyeceği bir noktaya bu bıçak konulur.
  • Daha sonra ise hayvanın ayakları ve yüz kısmı kıbleye gelecek biçimde sol tarafına doğru yatırılır. Hayvanın sağ arka tarafta yer alan ayağı serbest kalmak koşulu ile diğer ayakları bağlanır.
  • Bu durumdan sonra tekbir ve tehlîl getirilir.
  • Ardından“Bismillâhi Allâhü ekber” denilir ve hayvanın boyun kısmına bıçak vurulur.
  • Nefes ve yemek boruları ile birlikte şahdamarı adı verilen iki ana damarı kesilir.
  • Bu sırada hayvanın soğumaya bırakılması gerekir.
  • Kanın akması beklenir ve hayvanın derisi yüzülür.
  • Hayvanın elinden geldiği sürece, kurban sahibinin kendinin kesmesi menduptur.
  • Kendisinin kesememesi durumunda, bir Müslümana kestirir.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Usulüne göre bir kesimin yapılması gerekir. Bu kapsamda, hayvanın yemek borusu ile nefes borusu, iki tane atardamarından en az bir tanesinin kesilmesi gerekir. Bu biçimde yapılan bir kesim esnasında, hayvanın omurilik bölümünün kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesimin arasında bir fark bulunmaz. Hayvanın canının çıkmadan baş kısmının gövdesinden ayrılmamasına dikkat edilmelidir. Kurban edilecek olan hayvana acı çektirilmemelidir. Bu sebeple hayvanlar ehil olan kişiler tarafından kesilmelidir. Boğazlama işlemi süratli bir biçimde yerine getirilmelidir. Çevre temizliği için gerekli olan tüm tedbirler alınmalıdır. Hayvanların birinin, diğerinin kesimini görecek biçimde yan yana bulundurulmamalarına maksimum özen gösterilmelidir.

KURBAN ETİ NASIL PAY EDİLİR?

Kurban kesiminde Diyanet İşleri Başkanlığının kaynaklarında nasıl davranılması gerektiği detaylı olarak belirtilmektedir. Mevcut bilgilere göre kurban etinin üçe bölünmesi gerekir. 3'e bölünen kurbanın bir bölümü kurban kesemeyen yoksullara, bir bölümü akraba, tanıdık ve komşulara kalan son bölümü ise evde tüketilmek üzere ayrılmalıdır. Kurban etinin dağıtımında mevcut olan 3 bölümden her biri uygun bir şekilde parçalanarak verilmelidir. Kişilerin en az bir öğün yiyebileceği kadar miktardaki etin dağıtılması gerekir.  Hali vakti yerinde olan kişiler, Kurban etinin tamamını dağıtma konusunda da özgürdür. Kişiler birden fazla kesecekleri kurbanlıklar ile evine daha fazla kurban eti ayırma ve daha fazla kişiye kurban eti paylaştırma şansına sahip olmaktadır.  Özellikle büyükbaş hayvan için ortak bir şekilde kesim yapılması halinde hayvanın mevcut etlerinin nasıl paylaşılacağı da önemlidir. Büyükbaş kurban kesimi yapıldıktan sonra kişilere et, tartılarak ve eşit olarak paylaştırılmalıdır. Tartmadan bölüşüp helalleşmek caiz değildir. Bununla birlikte büyükbaş hayvan için anlaşan kişilerin kurbanlığı birine teslim ederek tüm yetkileri ona vermesi halinde yetkiyi alan kişi mevcut kurban etini istediği şekilde dağıtabilir.