Resmi Gazete’de 'Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' yayımlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelikle birlikte zeytinlik alanlar rehabilite edilip eski haline getirilmek şartıyla maden faaliyetlerinde kullanılabilecek. Son yıllarda maden ocaklarının kıskacında olan ve genellikle zeytin ağaçları sayesinde ÇEC raporlarının alınmadığı ilçede bu karar şaşkınlıkla karşılandı. Yönetmelik değişikliği, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılanması Hakkındaki Kanunu ile de çelişiyor. Kanun’un 20'nci maddesine göre, "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif (çoğaltma türleri) gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez". Bu madde dolayısıyla geçmişte pek çok kez maden ve enerji projesi iptal edildi.

 ‘İPTALİ İÇİN HUKUKİ SÜRECİ İŞLETECEĞİZ’

Değişikliği Egedesonsöz’e değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı “Şu anda bütün dünyada bir gıda krizinden bahsediliyor. Tarımsal üretimde sıkıntılar yaşanırken böyle bir değişikliğin çıkması inanılır gibi değil. Yasa ile çelişiyor. Doğa tahribatına neden olacak. Yönetmelikle birlikte zeytinlikler de artık maden faaliyetlerinin bir parçası olacak ve hayata geçtiğinde zeytinlikler açısından katliama neden olacak. Buna dayanarak zeytinlik yasası delinmeye çalışılacak. Bütün maden sahalarında eski haline getirme şartı var ama fiiliyatta hiç biri yapılmıyor. Zeytinlik alanları tarım dışına çıkarmaya çalışan bir düzenleme. Bu yönetmelikle ilgili mutlaka hukuki süreci işleteceğiz. Zeytinlik alanlar genellikle tarımsal bütünlük içinde olan yerler. Bir yerdeki zeytinlik alanı tahrip ettiğinizde çevresindekiler de etkilenecek. Tarım alanlarımızı bu kadar savunurken bu tip düzenlemeler tarımsal üretime zarar verir. Gıda krizinden bahsettiğimiz bu dönemde bunlar hep yanlış kararlar” dedi.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan yönetmelik şu şekilde:

"Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir. Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça, zeytin bahçesi tesis edilmesine ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenir.”