Torbalı’da daha önce özellikle tiyatro alanında önemli çalışmalara imza atan bir grup sanat gönüllüsü, Torbalı Kültür Sanat ve Eğitim Derneği (TOKSED)’ni kurdu. Kısa süre içerisinde resmileşen derneğin geçici başkanı eğitimci Gonca Başak Öz oldu. Eğtitimci Doğanay Köğüş, Adem Savaş Bulgur, Ressam Hakan Gökmen Akıncı, Ali Karataş, Vedat Gökçay, Hayri Aktaş, Ali İmren, İbrahim Danış gibi isimlerin de destek verdiği dernek kısa süre içerisinde ilk genel kurulunu yapacak. Torbalı’da sanat ve eğitim başta olmak üzere, birçok alanda çalışmalar yapacak olan dernek, kısa süre içerisinde kamu daire amirleri ile tanışıp, ziyaret gerçekleştirecek. Hemen akabinde ilçede bir şiir dinletisi ve film gösterimine imza atacak olan dernek, faaliyetlerle adından söz ettirecek. Seminerler, dinletiler, sergiler, açık oturumlar da düzenleyecek olan TOKSED bu anlamda da ilçede tek olacak.

‘TOPLUMLARI GELİŞTİRMENİN YOLU SANAT VE EĞİTİMDEN GEÇER’

Dernekle ilgili bilgi veren TOKSED Dernek Başkanı Gonca Başak Öz, “Bir sevdadır umut, kah bir kuşun kanadında, kah bir bebenin göz yaşında, çırpınır genç bir kızın yüreğinde... Umut; taşıdığı yüktür çoğu zaman emekçinin sırtında. Böyle bir umutla koyulduk yola. Kültür, sanat ve eğitimde arar olduk umudu. Hepimizin bildiği gibi toplumları çürütmenin de, yüceltip geliştirmenin de yolu kültür sanat ve eğitimden geçmektedir. Kültür sanat ve eğitim salt sisteme terk edilemeyecek kadar hayati önemdedir. Çünkü halkın döküldüğü kalıplardır. O zaman alacağımızın şeklin kalıbını kendimiz dökmeliyiz deyip vira dedik” dedi.

DERNEĞE KATILMAYA DAVET

Dernek Saymanı Adem Savaş Bulgur ise, “Bertolt Brecht’in de dediği gibi “Sanat gerçekliğe tutulan ayna değil onu şekillendirmek için kullanılan çekiçtir” Torbalı’da bu alanda elimizden gelen katkıyı sunmak için, bir arada durmak geliştirmek ve gelişmek amacındayız. Laik,  çağdaş demokratik eğitimden yana tavır almak, kapitalizmin dayattığı bireyci, çıkarcı, bencil kültürünün karşısında paylaşım ve dayanışma kültürünü savunmak için yola çıkıyoruz. Soran sorgulayan haksızlıklara ve adaletsizliklere itiraz edebilen kişilikleri korumak ve geliştirmek için düşündüren yol gösterip yol açan sanattan yanayız. Yaşadığımız coğrafyada emekten ve halktan yana olanlarla saf tutmak, uğraşlarına katkı sunmak isteriz. Bu amaçla hayata bizim gibi bakanları derneğimize destek sunmaya davet ediyoruz” dedi