Küresel salgın Kovid-19'la mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yeme-içme yerlerinde kısıtlamaya gitmişti. Restoranlar da kapatmalara karşı yeni çözümler üretmeye başladı. Özellikle yüksek kiralar ödeyen bazı restoran sahipleri, küçülmeye giderek, tamamen paket servise yöneldi. Alınan karar sonrasında Torbalı’da bulunan gıda sektörü zor günler yaşamaya başladı. İşlerin çok düştüğünü ve paket servis ile işi kurtarmayacaklarının altını çizerek, durumun vahim olduğunu belirtiler.

BÖYLE DEVAM EDERSE KAPANMALAR YAŞANACAK

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını kapsamında alınan önlemlerle birlikte restoran, lokanta, kafe, pastaneler paket servis ya da ‘gel-al’ hizmetine başladı. Alınan kararların ardından restoranlarda çalışan birçok garson ne yazık ki işine devam edemez duruma geldi. 2004 yılından bu yana Torbalı’da hizmet veren Öz Urfa Kebap Salonu, 30 çalışanından sadece 15 kişi kaldı. Alınan son karar sonrasında çalışma sisteminin tamamen değiştiğini ve paket servisine geçildiğini belirten İşletme yetkililerinden Abdullah Çelikbilek, “Talep oldukça düştü. Alınan son tedbir kapsamında ne yazık ki işletmelerde servis yasağı getirildi. Bu bizi zorladığı gibi çalışanlarımızı da zor duruma düşürdü. İşletmemizde yarı yarıya azalmaya gidildi. Dönüşümlü çalışma sistemine geçildi. İşlerimiz yüzde 70 etkilendi. Paket servis çözüm değil. Süreç bu şekilde devam ederse sektörde kapanmalar başlayacaktır” ifadelerini kullandı.

EN YAKIN RESTORANDAN SİPARİŞ VERİN

Öte yandan kısa süre önce kapılarını açan ve kaliteli hizmet veren Mersinli Canciğer Sedat Usta’da paket servisine geçti. İşletme sahiplerinden Mehmet Canpolat, “Türk mutfağının yükseldiği bu dönemde biz restorand sahipleri olarak kimse bizlere destek çıkmıyor. Yaşanan pandemi sürecinden dolayı tedbir amaçlı alınan karar ne yazık ki bizler açısından iyi olmadı. Bu durumdan en çok zarar gören bizim sektör oldu. Başka yerler açık, fakat biz kapalıyız. Biz en azından restoranların kapatılması değil kısıtlamaya gidilmesinden yanaydık. Bu süreç böyle devam ettiği sürece işletme sahipleri büyük bir zarar görüp, kepenk kapatabilir. Madem ki böyle bir karar alındı. Vatandaşlarımızı çağrımız var, en yakın restorandan sipariş verilirse esnafa destek olabilirler” şeklinde konuştu.

ZARAR ÜSTÜNE ZARAR

İlçede uzun yıllardır Çiğköfte satışı yapan Şükrü Aydın, “Küçüldükçe küçülüyoruz. Karar hiçbir esnafı memnun etmedi. Kısıtlama yapıla bilirdi fakat bu olmamalıydı. Müşterimiz geldiğinde sosyal mesafeye ve hijyene dikkat ediyordu. Şimdi ise daha mı iyi oldu? Paket servis bizlerin faydasına olmamıştır. İşler yüzde 60 düştü. Maliyetlerin yüksek olması ve müşteri potansiyelin düşmesi adeta esnafa bir darbedir. Umarız bu sürece bir çözüm bulunur” şeklinde konuştu.