Torbalı’da da hissedilen Kuşadası Körfezi merkezli, dün saat 12.57 ve 13.12’de meydana gelen iki deprem, İzmir’de de hissedilirken paniğe yol açtı. Deprem uzmanları Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremleri değerlendirdi. Kuşadası Körfezi merkezli birbiri ardına yaşanan iki depremi değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bunlar orta büyüklükte, yıkıcı olmayan depremler. Korkacak bir şey yok, yıkıma yol açmaz. Ama Ege’de bu tür depremleri sıkça göreceğiz” dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, ise depremin meydana geldiği fayın 6,6 büyüklüğünde deprem üretebileceğini kaydetti. Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, “30 Ekim öncesi o bölgede aylık deprem sayısı 20-25 civarındaydı. Son dönemde ayda 100-120 deprem meydana geliyor" dedi.

ERCAN: SIKÇA DEPREM GÖREBİLİRİZ

4,7 ve 5,1 büyüklüğündeki iki depremi değerlendiren Prof. Ercan şu açıklamalarda bulundu:

“Arka arkaya orta büyüklükte, 4,7 ve  5,1 büyüklüğünde depremler oldu. Kuşadası'ndaydım, depremleri ben de yaşadım. Bunlar küçük depremler. Korkacak bir şey yok.  Depremin eşik yıkım değeri 7,1’dir. Dolayısıyla 4,7’lik, 4,8’lik depremlerde yıkım olmaz. Fakat şunu açıkça söyleyebilirim ki, Ege, Menderes kuşağı çok gergin. Önümüzdeki günlerde bu tür depremleri sıkça göreceğiz. Bugünkü depremlerden daha fazla büyüklükte deprem olur mu, olmaz mı, bunu söylememiz imkansız ancak 4,7 civarında depremler göreceğiz”

SÖZBİLİR: '2020 DEPREMİNİN TETİKLEDİĞİ BİR DEPREM OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR'

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Aydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında 14 dakika arayla meydana gelen 4.7 ve 5.1 büyüklüğündeki depremlerle ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Sözbilir, "30 Ekim 2020 de Sisam Adası kuzeyindeki Sisam fayının kırılmasıyla oluşan 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra bölgede önemli bir stres birikimi olmuştu. Gümüldür Özdere ve Kuşadası tarafındaki faylar tetiklenmişti. Bugün peş peşe olan 4.7 ve 5.1 büyüklüğündeki depremler 30 Ekim 2020 depreminin tetiklediği bir deprem olarak değerlendirilebilir. Sisam Adası güneyinde ve Dilek Yarımadası'nın denizdeki devamında olan fay kırılıyor. Bu fayın en büyük deprem üretme potansiyeli 6.6 olarak biliniyor" dedi.

'6.6 BÜYÜKLÜĞÜNE VARAN DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR'

30 Ekim'de Sisam Adası'nı kuzeyden sınırlayan fayın kırıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Şimdi ise adayı güneyden sınırlayan fay kırılmış oldu. Fakat bu fayın 6.6 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeli var" diye konuştu.

ÖZİÇER: O BÖLGEDE AYDA 100’DEN FAZLA DEPREM OLUYOR

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinancan Öziçer, depremle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Bugünkü depremler, 30 Ekim depreminin artçılarıdır. 30 Ekim depreminden önceki altı ay boyunca Sisam merkezli meydana gelen depremler, aylık 20-25 arasındaydı. Geçen aylara baktığımızda aynı yerdeki deprem sayısı 100-120’yi geçiyor.  Bu ne anlama geliyor? Bu aylık deprem sayıları, 20-25’e indiği zaman Sisam depreminin artçıları bitti diyebiliriz. Halen 100 ve 100’ün üzerinde aylık deprem oluyor. Bugünkü depremi, aynı fayın güney tarafında kırılma meydana gelmesinden dolayı artçı deprem olarak yorumlayabiliriz. Ama bu deprem, daha büyük bir depremi tetikleyecektir demek, ya da daha büyük bir depremin öncüsüdür diye yorumlamak, yanlış olur. Bilimsel bir değerlendirme olmaz. Bu konuda doğru bir değerlendirme yapabilmek için deniz jeofizik çalışmaları, araştırmaları yapmak lazım. O fayın geometrisi çıkarıldıktan sonra ancak hangi büyüklükte bir deprem potansiyeli olduğu söylenebilir. Vatandaşlarımızın korkmasına gerek yok. 5’in üstünde bir artçı meydana geldi. 4-5 büyüklüğü arasında depremler olacaktır. 6,9 büyüklüğünde bir depremin artçıları bile 2, 2.5 yıl sürer.”