İzmir’in metropol ilçelerinde ev kiraları, asgari ücretli vatandaşların karşılayabileceği boyuttan çıkıp aşırı fiyatlanırken, Torbalı ve Ayrancılar tarafında daha ekonomik rakamlarla kiralık ev bulunabileceği öngörülüyordu. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Artık bizim buralarda da kiralık ev kalmadı. Üstelik kiralar, İzmir’in merkezindeki fiyatları aratmıyor” yorumunu yaptı.

EKONOMİK KİRALAR ESKİDENDİ
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yaptığı açıklamalarda, İzmir metropoldeki kiraların uçtuğunu, asgari ücretlinin merkezde kiralık ev bulmasının mümkün olmadığını, Torbalı, Ayrancılar, Menemen, Koyundere gibi yerlerde uygun fiyata kiralık ev bulabileceğini ifade etmişti. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Bu düşünce, eskiden geçerliydi, ancak bugün için geçerli değil. En ekonomik satılık ev, en ekonomik kiralık daireler Torbalı’daydı, Ayrancılar’da idi. Şimdi gelin, araştırın, uygun fiyata kiralık ev bulmayı bırakın, iki kat daha fazla para verseniz bile kiralık ev bulamazsınız” dedi.

FİYATLARIN İZMİR’DEN FARKI YOK
Torbalı ve Ayrancılar gibi çevresindeki yerleşim birimlerinde yıllardır konut üretildiğini, konut üretiminin en fazla yapıldığı ilçe olduklarını anlatan Başkan Olgun, şu değerlendirmelerde bulundu: “İlçemizde üretilen konutların hepsi, uzun süre İzmir’deki fiyatların çok altında kaldı. Fakat İzmir’deki kiralar, daire satış fiyatları olağanüstü artınca, insanlar Torbalı’ya yerleşti. Böylece kiralık evimiz kalmadı. Eskiden 2 bin 500 lira olan inşaat metrekare maliyeti, bugün 7 bin lirayı geçti. 100 metrekare evin maliyetini 700 bin lira kabul edersek, müteahhit bu evi 1 milyon liranın üzerinde satarsa para kazanacağı için haliyle fiyatlar, son dönemde artan maliyetler nedeniyle fırladı. Bugün 1 milyon liranın altında ev bulmak da zor. 800 bin liraya hiç bulamazsınız. Sanayiciler de yer bulamıyor. Sanayi parsellerinin tamamı doldu. Sözün kısası, Torbalı’daki konut satış ve kira fiyatlarının İzmir’den hiçbir farkı yok.”

MÜTEAHHİT, YENİ PROJELERE CESARET EDEMİYOR
Çimento, demir ve beton başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki fahiş artışlar nedeniyle hiçbir müteahhidin yeni projelere başlamaya cesaret edemediğinin altını çizen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni konut projeleri üretilemiyor, çünkü müteahhit, önünü göremiyor. Hal böyle olunca, kiralık eve olan talep artıyor ama arz olmayınca, kiralar da birden fırladı. 1000 lira kirası olan konutlar, 2 bin, 2 bin 500, hatta 3 bin lira oldu. 2 bin liraya kiralanan daire, kafadan 4 bin liraya çıktı. Satılık daireler vardı eskiden, yüzde 200 artan inşaat maliyetleri yüzünden onların da fiyatları da ikiye katlandı. Torbalı’da sanayi yatırımları için imarlı parsel kalmadı. Yeni imar alanları da açılamıyor. Konut için imarlı birkaç yer var ancak müteahhitler, son zamlarla artan inşaat maliyetlerini göze alıp işe koyulamıyor, bina üretemiyor.”