Nisan ve mayıs aylarında ormanlık alanlarda yuvalanıp çoğalan çam kese böcekleri (tırtılları), insanlar ile hayvanlara temas ettiği anda yaydığı zehir nedeniyle deri hastalıklarına neden oluyor. Tüylü yapısı ve salgıladığı sıvıyla ciltte kızarıklık, deri döküntüsü, kabarıklık oluşmasına neden olan çam kese böceklerine karşı uzmanlar, dikkatli olunması gerektiğini bildiriyor.

'ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİR'

İzmir Medicana Hastanesi'nde görevli dermatolog Prof. Dr. Neslihan Şendur, "Çam kese böceği, değdiği zaman özellikle alerjik bünyeli kişiler için çok tehlikeli olabilir. Vücuda değdiği yerlerde kızarıklığa, kabarıklığa, kırmızı döküntülere sebep olabilir. Bu döküntüler çok kaşıntılı olabilir. Kaşıntı sonrasında, pek çok deri hastalıklarını da meydana getirebilir. Bu hastalıklar atopik egzama, egzamaya bağlı da deri değişiklikleri meydana getirebilir. Kaşınmaya bağlı olarak deride bakterili enfeksiyonların oluşmasıyla, kızarıklıklar daha sulantılı ve kabuklu yaralar haline gelebilir. Öncesinde küçük bir kaşıntı, ürtikerken sonrasında farklı boyutlara ulaşabilir. Kızarıklar oluştuktan sonra tamamen kendisinin geçmesini beklemeden, mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışmaları gerekmektedir" dedi.

Tüylü ve yumuşak vücut yapılarından dolayı çocukların merak ettiği bir canlı olabileceğini söyleyen Şendur, "Ağaçların dallarında keseler halinde olan bu böcekleri, yere düşürmeye çalışılmamalı. Bu böcekler yere, toprağa düştükten sonra çocukların oyuncakları haline gelebilir. Çünkü bu tırtıllar birbirinin ardında sıralı vagona benzer bir şekilde hareket ederler. Oyuncak gibi bu böceklere dokunmak veya sevmek tehlikeli bir hale dönüşebilir" diye konuştu.