Torbalı’nın sevilen, kahvaltıların olmazsa olmaz gevreğine yeni bir zam mı geliyor? İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, bu soruya, “Süreci zamdan uzak tutmaya çalışıyoruz. Zam, zam, zam yorulduk. Zam yaptıkça üzülüyoruz. Zam yapmamak için başka formüller arıyoruz” yanıtını verdi. İzmirlileri gevreksiz bırakmamak için kılı kırk yardıklarını belirten Başkan Erişen, “İzmirliler için hangi formül daha iyi olacaksa, onu hayata geçirmek istiyoruz. Arkadaşlarla, önümüzdeki formüller üzerinde çalışıyoruz” dedi.

FIRINCILARIMIZLA, MÜDAVİMLERİMİZLE FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNACAĞIZ

İki haftadır alternatif çözüm yolları aradıklarını anlatan Başkan Şükrü Erişen, henüz ortada net bir şey olmadığını dile getirdi. Yarım gevrek projesinin İzmir’e hiç yakışmayacağını belirten Başkan Erişen, “Yarım gevrek satacak veya yiyecek kadar gariban değiliz. Onu sildik. 100 gramlık gevreğin gramajını düşürüp uygun fiyata satmak da düşüncelerimiz arasında. Ancak fırıncılarımız bu konuda ne düşünüyor, böyle bir şeye hazırlar mı, oturup konuşacağız. Mesela 60 gramlık gevreğin kendini göstermeyeceği, albenisini yitireceği endişemiz var. Başkan olarak, ben yaptım, oldu, gibi bir anlayışım yok. Fırıncılarımızla, müdavimlerimizle konuşacağım, fikir alışverişinde bulunacağım ve sonrasında karar vereceğim.”

GEVREKÇİ, SADECE GEVREK ÜRETSE, PARA KAZANAMAZ

Bir gevreğin maliyetinin 5 lira 50 kuruş olduğunu tespit ettiklerini, bu rakamı üst kuruluşlara da ilettiklerinin altını çizen Başkan Erişen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gevreği ya 5 lira yapacağız, ya da başka formüller üretip bir çıkış yolu bulacağız. Yok başka bir çare! Zam taraftarı değilim. Daha 7 Haziran’da 3,5 liradan 4 liraya yükselttik. Gevreğe zam geldikçe üzülüyorum vatandaşlarımız adına ama fırıncıları da daha fazla zorlayamayız. Fırıncı, maliyetlerin olağanüstü arttığı şu dönemde daha ne kadar kemer sıkabilir ki… Gevreğin maliyeti, işçilik, doğalgaz, akaryakıt, un ve diğer kalemlerle birlikte 5,5 lira. Çoğu fırıncı, eşiyle, çocuklarıyla birlikte işlettiği için personel maliyetini yok sayıyor. Her şeye para verdin mi, bir gevreği ancak 5,5 liraya mal edebiliyorsunuz. Bugün bir gevrekçi, bir ekmekçi, sadece kendi ürününü üretirse, para kazanamaz. Ne yapıyor gevrekçi mesela? Gevreğin yanında ekmek çıkarıyor, pasta çıkarıyor, kurabiye, börek çıkarıyor ve gevreğin maliyetini o havuzdan karşılıyor. Çeşide girdiği için birbirini harmanlıyor, birinden kazanıyorsa, kazanamadığı ürüne aktarıyor. Yakında gevrekle ilgili önemli bir karar almak zorundayız.