Türkiye'de enginar üretiminde ilk sıralarda bulunan Torbalı'da hasat yoğunluğu yaşanıyor. Ülkenin yıllık 40 bin tonluk enginar üretiminin yüzde 29'luk bölümü olan 11 bin 500 tonu İzmir'de gerçekleşiyor. Bölgede ağırlıklı olarak "sakız" ve "bayrampaşa" cinsi enginarlar ekimde tercih ediliyor.Enginarın hasadı yılın ilk ayından itibaren yapılsa da asıl yoğunluk nisanda başlıyor. Bölgenin coğrafi işarete sahip olan ve ağırlıklı üretiminin yapıldığı sakız enginarında hasat ay sonuna kadar sürecek. Hasadı nisanda başlayan bayrampaşa cinsi ise hazirana kadar toplanabiliyor.

"Ege mutfağında önemli yere sahip"

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, AA muhabirine, İzmir'in bitkisel üretimde 150'den fazla çeşide sahip olan bereketli bir coğrafya olduğunu söyledi.

Kentin enginar üretiminde de ülkenin en büyük üreticisi olduğuna dikkati çeken Özen, enginarın bu bölgede yoğun üretilmesinde ürünün iklime uygunluğunun yanı sıra Ege mutfağında önemli bir yeri olmasının da rol oynadığını belirtti.

İzmir'de en fazla enginar üretiminin Çeşme ilçesinde olduğunu vurgulayan Özen, bu ilçeyi Urla ve Torbalı'nın izlediğini kaydetti.