Alman dram yazarlarından Friedrich Schiller ‘Sanat; gençliğe terbiye, yaşlılığa avuntu, yoksullara zenginlik ve zenginlere de süs verir’ ifadelerini bir eserinde kullanmıştı. Aslında sanat ülkemiz için de çok fazla önem sarf ediyor. Özellikle son yıllarda önemli sanatçılar yetiştiren yurdumuzda önemli isimler adından söz ettiriyor.

Bugüne kadar Torbalı’da en şikayet edilen konuların başında kültür ve sanat etkinlikleri geliyordu.
2014 yılında BKM kurulmasına rağmen 2019 yılına kadar ne yazık ki bu merkezde doğru düzgün bir gösteri, bir oyun izlenmedi.
Bu yönüyle de sık sık eleştirdiğim eski belediye yönetimi, ilçeye önemli isimlerin gelmesinin önünü tıkarken, mevcut oyunları da iptal ediyordu. Bunlardan biri de benim de oynadığım ‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’ isimli çocuk oyunuydu.
Neyse eski defterleri açmanın da çok anlamı yok…
Torbalı son aylarda adeta ünlüler geçidine sahne oluyor.
Türk sanat dünyasının, tiyatro camiasının önemli isimleri adeta Torbalı’ya gelmek için birbiri ile yarışıyor.
Hatırlarsanız bu ilçe geçtiğimiz aylarda Haldun Dormen gibi bir ismi ağırladı. Çok geçmeden Necmi Yapıcı geldi.
Belediye Kurtuluş Şenlikleri kapsamında usta tiyatrocu Levent Üzümcü’yü ücretsiz bir şekilde Torbalılılarla buluşturdu.
Yine geçtiğimiz haftalarda Yılmaz Erdoğan’ın sevilen oyunu ‘Haybeden Gerçek Üstü Aşk’ önemli bir ekip tarafından yine belediye tarafından ücretsiz organize edildi.
Belediye, ücretsiz etkinliklerin yanı sıra ücretli gösterilere de aracı oluyor.
Önemli tiyatrocuların, ilçeye gelmesinde de sorumluluk üstleniyor.
Örneğin dün Ediz Hun Torbalı’daydı. Türk Sinemasının ve özellikle Yeşilçam’ın duayen isimlerinden, jön denince akla gelen ilk yüzlerden olan Ediz Hun ilçede bir gösteriye imza attı.
Bu isimler bugüne kadar Torbalı’yı İzmir’den Aydın’a geçerken araba camından baktıkları şehir olarak bilirken, şimdi burada seyircisiyle buluşuyor.
Buna ön ayak olan şüphesiz Torbalı Belediyesi’dir.
İzmir’in en önemli gösteri merkezlerinden birini Torbalı’ya kazandıran belediye, şimdi de İzmir’den Torbalı’ya seyirci getirir hale geldi.
Tam 6 yıldır tiyatro sahnesine çıkmayan Oya Başar, Torbalı’da bu özlemini sona erdirecek. Begüm Birgören ile başrolü paylaştığı ‘Plastik Aşklar’oyunun prömiyerini yani ilk gösterisini Torbalı’da yapacak olan Oya Başar için Torbalı artık çok daha farklı olacak.

Kasım ve Aralık ayı bu açıdan hareketli olacak. Geçtiğimiz günlerde hatırlarsanız Notre Dame’in Kamburu’nda isimli müzikalin de sahnelendiği Torbalı’ya Tamer Karadağlı, Volkan Severcan, Zeyno Günenç de geliyor.
21 Kasım’da İkinin Biri isimli tiyatro oyunundan kısa bir süre sonra da Nurseli İdiz, Nergis Kumbasar ve Kimya Gökçe Aytaç’ın oynadığı “Etekler ve Pantolonlar” Torbalı’da sahnelenecek.

Birbirinden önemli bu isimlerin ilçemize gelmesi için bize düşen de bilet alıp bu gösterileri izlemek. Tiyatro, sinema gibi etkinlikler artık yaşamımızın bir parçası haline gelmeli. Gittikçe monotonlaşan dünyamızda, geçmişe hüzün dolu bakmak yerine geleceğe umutla bakmak için de bu iyi bir fırsat olacaktır.
7-8 yıl kadar tiyatro ile uğraşan biri olarak sizlerden isteğim sanatı ihmal etmemeniz…