Subaşı Mahallesi’nde yer alan bir parsele, Denge Ara Depolama Geri Dönüşüm Şirketi tarafından, ara depolama tesisi kurulması için yapılan başvuruda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararını açıkladı. Şirketin aynı işletme için geçtiğimiz yıl yaptığı başvuruyu reddeden bakanlık bu sefer ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.  Küçükmenderes Nehri alt havzası yeraltı suyu işletme sahasında yer alan projede ‘patlayıcı, oksitleyici, yanıcı, zehirli, aşındırıcı, bulaşıcı ve insan sağlığı için zararlı, nükleer, biyokimyasal atıklar ve kullanılmış piller gibi tehlikeli atıklar toplanacak. 927 bin TL’ye mal olacak tesisin yıllık kapasitesi ise 90 bin ton olacak.

Proje sahası, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Sanayi ve Depolama Alanı” olarak kayıtlı ve alan 2 bin 350 metre kare.  Tesise en yakın yerleşim yeri İsmet Paşa Mahallesi iken, en yakın konut ise 450 metre uzaklıkta kalıyor.

Şirket ilk olarak 2020 yılında tesis için başvuruda bulunmuş ancak bakanlık, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü ve dosyadaki eksiklikler gerekçe göstererek başvuruyu geri çevirmişti. Proje dosyasında “Proje ile ilgili olarak 5 Şubat 2020 tarihinde ÇED Yönetmeliği kapsamında hazırlanan proje tanıtım dosyası ile İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılmış olup, yapılan değerlendirmeler neticesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 11 Ağustos 2020 ve 56490 sayılı görüşünde belirtildiği üzere proje alanının Küçükmenderes Nehri Alt Havzası Yeraltısuyu İşletme Sahası" içerisinde kalması sebebi ile DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından olumsuz görüş verilmiş ve ÇED süreci iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır. Bu aşamadan sonra faaliyet sahibi tarafından DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün belirttiği hususları içeren Hidrojeolojik Etüt Raporu hazırlanmış ve kurumun talep ettiği eksiklikler giderilerek 5 Mart 2021 tarih ve 1017562 sayılı olumlu görüşü alınmıştır “ ifadeleri kullanıldı.