Torbalı’da bulunan domates ve biber tarlalarında çapa yapan kadınlar, hem çalışma koşullarından hem de aldıkları yevmiyelerden şikayetçi. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan kadınlar, akşama kadar sadece 80 TL yevmiye alabiliyor. Suriye’deki iç savaş sonrası göç etmek zorunda kalan Kobanêlilerin de aralarında bulunduğu kadınlar, saatlerce güneş altında çalıştıklarına işaret ederek, şartlarının düzeltilmesini istiyor. 

KIŞIN SOĞUKTA YAZIN SICAKTA

Çocuk yaşlarda tarlalarda çalışmaya başladığını aktaran Ayşe Eren, 20 yıldır tarlalarda çalışmasına rağmen halen sigortasının bulunmadığını belirtti. Kışın soğukta, yazın ise sıcaklarda çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden Eren, birçok kez tarlalarda lavabo ihtiyaçlarını karşılayacak bir tuvalet dahi olmadığını söyledi. Hem belinde hem de boynunda fıtık olduğunu söyleyen Eren, “Birlikte çalıştığımız erkekler eve gittiklerinde dinlenebiliyor ama biz çocuklara bakmak, temizlik ve yemek yapmak zorundayız. Ertesi gün işe döndüğümüzde çoğumuz dinlememiş, uyuyamamış oluyoruz. Mecbur olmasam çalışmazdım” dedi.

İKTİDAR POLİTİKALARINA TEPKİ

4 çocuğunu tarlalarda çalışarak büyüttüğüne dikkati çeken Eren, “Şimdi hepsi evlenme çağında ancak yoksulluktan evlendiremiyorum. Üniversiteye giden oğluma burs verilmediği için kredi aldı. Yarın bir işe girdiğinde devlet bu parayı ondan kesecek. Yardım yapmadıkları gibi çocuklarımızı borçlandırıyorlar. Bunca yıl çalıştıktan sonra durumum bu” ifadelerini kullandı. İktidarın emekçilere yönelik politikalarını eleştiren Eren, “Hiç memnun değilim, keşke oyumuzu vermeseydik. Devletten şimdiye kadar yardım alamadık.” diye kaydetti. 

YEVMİYELER YETMİYOR

DAİŞ saldırılarından kaynaklı 7 yıl önce Kobanê’den Türkiye’ye göç eden Lila Muhammed (26), tarlalarda 80 TL yevmiye ile çalıştığını söyledi. Bu yevmiyenin yeterli olmadığını dile getiren Muhammed, “Yevmiyelerimiz çok düşük, insan bir şey alamıyor. Hiçbir şeyin kıymeti kalmamış, her şey pahalı. Kiralar pahalı, elektrik, su faturaları yüksek geliyor. Yevmiyelerimize zam yapılmalı” diye konuştu. Muhammed, şartların düzelmesi halinde memleketine dönmek istediğini sözlerine ekledi.

 ‘HAYAL KURAMIYORUM’

 Suriye’deki savaştan dolayı 6 yıl önce ailesiyle birlikte göç etmek zorunda kalan Fatma Najjar (18) ise, okula gitmek yerine tarlalarda çalışmak zorunda kaldığına dikkati çekti. Najjar, “Buraya geldiğimizden beri çalışıyoruz. Hayat koşulları çok zor. Çalışmazsak, geçinemiyoruz. Bu yüzden okula da gidemiyoruz. Suriye’de okula gidiyordum. Burada evden tarlaya, tarladan eve gidiyorum. Geleceğim ne olacak bilmiyorum, hayal kuramıyorum. Şartlar düzeldiğinde ülkeme geri döneceğim. Okula giden çocukları görünce içim yanıyor. Keşke ben de gidebilsem” dedi. 

 25 YILDIR TARLADA

 İlçedeki tarlalarda “dayıbaşılığı” yapan Zeynep Başabaş da 25 yıldır tarlalarda olduğunu aktardı. 80 TL yevmiyenin geçim için yeterli olmadığına dikkati çeken Başabaş, “Aldıkları parayla ne kiralarını ne de faturalarını ödeyebiliyorlar. Ancak günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Evine et almayı geçtim, sebze bile alamayan insanlar var” diye konuştu. Başabaş, şunları kaydetti: “Tarlada hepimiz ekmeğimizin peşindeyiz. Kadınlar, çaresizlikten çocuklarını evlerinde bırakıp geliyor. Ben de 5 çocuğumu buradan gelen parayla büyüttüm. Çalışmadığımızda çocuklarımıza götüreceğimiz bir ekmek olmuyor. Hayat çok zor.”