20 yıl öncesine kadar çiftçilerin ancak pazar tezgâhlarında alıcı bulabildiği, şimdilerde ise çiftçilerin gözdesi olan domates tarlada kızarmaya başladı. Torbalı’da fabrika açtıran ürün olarak bilinen domateslerin hasadı yaklaşırken, hem üretici, hem fabrika sahipleri hem de işçiler büyük bir merakla o günü bekliyor. Hasadın başlamasıyla birlikte ovada büyük bir hareketlilik yaşanmaya başlayacak. Domates tarlalarındaki ürünlerin sıcak havalar nedeniyle kızarmaya başladığını söyleyen Torbalılı üreticiler durumdan memnun

15 GÜN İÇİNDE İLK HASAT

150 kişiyle birlikte CHP’ye geçti 150 kişiyle birlikte CHP’ye geçti

Torbalı tarımının lokomotif ürünü olan domateste çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Nisan ayının ilk haftasında toprakla buluşan domateste ilk hasat 15 gün içinde başlıyor. Bu yıl domateste hastalıkla da mücadele eden üretici kurtarabildiği ürünü yüksek bedelden satmanın planlarını yapıyor. Salçalık, sofralık ve kurutmalık olmak üzere üç ayrı sektöre yön veren Torbalı’da özellikle son yıllarda kurutmalık domates geniş yer tutmaya başladı. Birçok domates fabrikasının da bulunduğu ilçede domatesin önemi çok fazla.

FABRİKA DA, ÜRETİM DE ARTIYOR

 Tarımsal sanayinin baş tacı olan domates, salça, kurutulmuş ve dondurulmuş gıda fabrikaları tarafından işlenerek 60 ülkeye gönderiliyor. Çiftçilerin domatesi tercih etmesinde en büyük etken ilçede dev markalara ait domates işlenen fabrikaların bulunması. Üreticiler, satmakta zorluk yaşayabilecekleri pamuk yerine kolaylıkla pazarlayabilecekleri domatesi ekmeyi tercih ediyor. TAT, TUKAŞ gibi Türkiye’nin önde gelen salça fabrikaları ve firmaları, binlerce ton domates işlerken, ilçe dışından da çok sayıda firma ve tüccar Torbalılı çiftçilerden ürün alıyor. Yurtdışından artan talebe bağlı olarak son yıllarda ilçede kurutulmuş domates sektörü de oluştu. Bunun yanı sıra Türkiye’nin en büyük entegre dondurulmuş gıda tesisi olan Özgörkey Gıda da domates sezonunda ciddi miktarda alım yapıyor.