Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki bir öğretmenin, öğrencilerini taciz ettiği iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. Okul öğretmenlerinden S.E’nin tacizlerine dayanamadığını ifade eden 7 öğrenci, söz konusu öğretmen için suç duyurusunda bulunarak şikayetçi olmuştu. Bunun üzerine gözaltına alınan ücretli öğretmen S.E. serbest bırakılmıştı. Adli ve idari devam eden öğretmenin sözleşmesi de fesih edilerek okulla ilişkisi kesilmişti. Yaşanan olayla ilgili Eğitim Sen Torbalı temsilciliğinden açıklama geldi. Konunun bizzat takipçisi olacaklarını belirten Eğitim Sen Torbalı Şubesi,  S.E.’nin serbest bırakılmasına da tepki gösterdi.

İŞTE O AÇIKLAMA

Eğitim Sen Torbalı Şubesi, yaptığı açıklamada “Ayrancılar Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yaşanılan ve 6 öğrencinin beyanı üzerine okul rehber öğretmeni tarafından olayın, ilgili yasalar doğrultusunda velileri de çağırarak jandarmaya bildirmesi sonrasında basında da paylaşılan taciz olayı, bir çok şeyi birlikte değerlendirme gereğini ortaya çıkartıyor.  Kadına dönük şiddet ve taciz gibi insanlık suçu olaylar uzun bir süredir, suçu işleyenin mahkemelerce iyi hal indirimleri nedeni serbest bırakılmaları veya ceza indirimleri, sosyal medyada sıradanlaştırılan ‘orada ne işin vardı’lar, iktidarın, kadını aile içine hapseden yasal düzenlemeleri ve son olarak da İstanbul sözleşmesinden çıkılması, şiddet, taciz gibi olayları destekler bir nitelik kazandı. Tacizin okullarda yaşanması bu gelişmelerden bağımsız düşünülemez.

Öte yandan öğretmen olma yeterliliğinin KPPS sınavı ile belirlenemeyeceği, öğretmenlik mesleğine mesleki, pedagojik özel bir formasyon ile yeterlilik verilebileceği, bu nedenle esas olanın üniversite sürecini kapsayan öğretmen yetiştirme politikaları olduğu, öğrencilerimizin uğradığı saldırı sonrasında bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Dolayısıyla bu gün yeniden gündeme getirilen baş öğretmen uzman öğretmen tartışmalarının da ne kadar gereksiz ve eğitim öğretimin sağlıklı yürütülmesi amacından ne kadar uzak olduğu ortadadır.  Ve belki toplumu en çok yaralayan ve tacizciyi/tacizcileri cesaretlendiren de, kadının uğradığı taciz ve şiddet karşısında yetkili kişi ve kurumların lakayıtlığı, olayı örtbas etmek isteyen tutumları, bir kereden bir şey olmaz açıklamaları olmuştur.

Çocuklarımızın böyle bir saldırıya maruz kalması, her şeyden önce yetkili makamları tedirgin etmeli, hiç kimsenin veya kurumun olayı hafife almasına, münferit bir olay gibi değerlendirme yapmasına müsaade edilmemeli, bir daha böyle bir şeyin tekrar etmemesi için gerekli önlemleri alırken, çocuklarımıza da her türlü uzman desteği acilen sunulmalıdır.  Ayrıca Tacizin, adi bir hırsızlık olayı gibi görülemeyeceğini, failin ifadesinin alınıp serbest bırakılmasının benzer olayların yaşanacağı yönündeki kaygı ve endişeyi artırmaktan başka bir anlamı olmayacağını biliyoruz. Eğitim Sen Torbalı Temsilciliği olarak biz, bu olayın takipçisi olacağız” ifadelerine yer verildi.