Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye fiyatını Mayıs ayından bu yana litre başına 7 lira 50 kuruş olarak sabit tutuyor. Süt üreticileriyse artan girdi maliyetleri nedeniyle 1 litre sütü 10 lira 50 kuruşa mal ettiklerini söylüyor. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Torbalı’da süt üreticiliği yapan Cüneyt Toprak, “Her sattığım sütten yaklaşık 2,5-3 lira zarar ederek satmak zorunda kalıyorum. İşletme maliyetlerimizi sabit tutabilmek için ineklerimizi kesime göndermek zorunda kalıyoruz. Bizim gibi bir işletmede bir inek 16-17 litre süt vererek kendi maliyetini karşılayabiliyorken şu anda bu 25-26 litrelere çıktı. Ama artık müdahale edilmezse, bu 30-35 litrelere çıkacak. O zaman zaten bu işin artık sürdürülebilirlik noktası kalmayacak ve tamamen bitmiş olacağız” dedi.

“SÜT FİYATININ MALİYETE DAYALI OLARAK SÜREKLİ GÜNCELLENMESİ GEREKİYOR”

Çiftliğinde 160 sağmal ineğiyle toplamda 480 baş hayvan bulunduğunu söyleyen Toprak, en büyük giderlerinin yem olduğunu kaydetti.

Toprak, “Bizim hayvan besleme maliyetimizin yaklaşık yüzde 40-50’si dövize endeksli materyallerden oluşuyor. Bunun dışında mazot maliyetimiz, veteriner ilaç maliyetimiz, enerji ve elektrik giderimiz, sürekli bunların maliyet artışları var” dedi. Çiğ süt fiyatı sabit bırakılsa da, Tarım ve Orman Bakanlığı üreticiye verdiği prim desteğini, 20 kuruştan 50 kuruşa çıkardı. Bunun da inekleri kesime gitmekten kurtarmadığını söyleyen Toprak, “Biz üretim maliyetlerimizin sabit tutulmasını istiyoruz. Ya buna el atılacak ve sürekli sabit tutulacak ve o zaman biz de sabit olarak belirlenen fiyattan süt satmaya devam edeceğiz. Ya da bu sabit tutulamıyorsa süt fiyatının da maliyete dayalı olarak sürekli güncellenmesi gerekiyor” dedi.