Çevre İl Müdürlüğü’nün Subaşı Mahallesi’nde ÇED süreci başlatılması onayını verdiği tehlikeli atık işleme tesisi endişelere neden oldu. Başlatılan ÇED süreci için hazırlanan dosyada  “NACE kodu” denen bölümün tehlikeli atıklar kapsamında nükleer atıkları da içermesi kuşkuları artırdı. Ege Çevre Platformu Avukatı Arif Ali Cangı, “Yoksa Gaziemir’deki radyoaktif bulaşıklı kurşun atıkları buraya götürülüp “radyasyon dozu yönetmelik değerleri içindedir” denip bertaraf mı edilmek isteniyor?” dedi.

ÇEVRECİ AVUKATTAN İDDİALAR

NACE kodunun tehlikeli atıklar kapsamında nükleer atıkları da içermesinin kuşkulu bir durum oluşturduğunu ifade eden Cangı şöyle konuştu: “ Torbalı’daki söz konusu tesis için hazırlanan raporda; Atıklarda radyasyon bulunması durumunda atığa hiçbir müdahale yapılmadan Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna haber verilmesi notunun özelikle yazılmış olması oraya radyoaktif bulaşıklı atıkların da gelebileceğini mi işaret ediyor. Yoksa Gaziemir’deki radyoaktif bulaşıklı kurşun atıkları buraya götürülüp ‘radyasyon dozu yönetmelik değerleri içindedir’ denip bertaraf mı edilmek isteniyor?”  dedi.

ASİT YAĞMURLARI TORBALI OVASI’NI NE HALE GETİRİR

Konunun İzmir’in en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Torbalı için büyük bir tehlike arz ettiğini vurgulayan Cangı, “ ‘Depolanacak ve ayrıştırılacak her türlü tehlikeli atığın yaratacağı ağır metal ve diğer kirlilikler bölgedeki yaşamı tehdit etmeyecek mi? Asit yağmurları, tozlanma ve yeraltı sularına sızması halinde Torbalı ovası ne hale gelir? Üstelik proje ÇED yönetmeliğinin Ek 2 listesindeki faaliyetlerden sayılmış, yani ÇED Gerekli Değil kararı bile verilebilir” diye konuştu.