İzmir’de 26 yıllık bir sanat serüvenin içinde yer alan, sahibi olduğu müzik mağazasıyla kendini sanata adayan Murat Duran, 1997 yılında Karşıyaka Belediyesinin, kendisine sanatsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için tahsis etmiş olduğu müzik mağazasında toplumun her yaş grubunu kapsayacak şekilde yıllarca hizmet verdi. 18 binin üzerindeki İzmirliye, kültür sanat alanında önemli deneyimler yaşatan Duran, sağlık nedenleri sebebiyle geçtiğimiz mart ayı itibariyle çalışmalarını sonlandırdı. Murat Duran, doğuştan bedensel engeliyle dünyaya geldi ve birçok kez ameliyat oldu. Tedavi için gittiği Almanya’dan dönmek zorunda kaldı ve tedavisini yarım bırakarak engeliyle yaşamak için mücadele vermeye başladı. Yaşama tutunma çabasıyla, küçük yaşlarda kendi becerileriyle resim yapmaya başlayan Duran, ilk sergisini Almanya'da açtı. Küçük yaşlardan itibaren başlayan sanat sevgisi, onun için bir tutkuya dönüştü ve kendini sanata adadı.

“BUNUN BİR PARÇASI OLDUĞUM İÇİN ÇOK MUTLUYUM”

Müzik alanında birçok öğrenci ve öğretmene sanatsal dokunuşlarda bulunan Duran, şehrin yorgunluğunun getirdiği stresten uzaklaşmak ve köy hayatına duyduğu özlemden dolayı, Torbalı’ya bağlı Atalan köyüne yerleşti. Yaşadıkları köyde evlerini ziyarete gelen çocukların birçoğunun, müzik aletlerinin ismini bilmediklerini, bazılarının ise hiç müzik aleti görmediğini dile getiren Duran, ‘’Ben artık sadece İzmir için değil Türkiye çapında örnek bir vatandaş olmuş durumdayım. Taşıdığım bu misyonu pasif de olsa sürdürmem gerekiyordu. Köyde yaşayan çocukların, şehir merkezinde yaşayan çocuklara göre sanatsal faaliyetlerden uzak kaldığını gözlemledim. Bu durum beni harekete geçirdi ve satış mağazamdan temin ettiğim müzik aletleri ile bir köy okuluna müzik sınıfı kurmak istedim. 11 yaşındaki oğlumun da gideceği Subaşı İlk ve Ortaokuluna müzik sınıfı kurmaya karar verdim. Çocukların yüzündeki tebessüm ve gözlerinde parıltı hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek güzellikte ve bunun bir parçası olduğum için çok mutluyum. Köy ve mecralardaki okullarda çeşitli müzik aletlerinden oluşan müzik sınıfları kurulması en büyük dileğim. İmkânı olan iş insanlarımızın, bu bayrağı benden sonra daha güçlü bir şekilde taşıyacaklarına inanıyorum. Desteklerinden dolayı, Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ve okul müdürlerimize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“ÖRNEK DAVRANIŞLARIN ARTARAK DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUZ”

Subaşı ilkokulunda biten müzik sınıfını ziyaret eden ve incelemelerde bulunan Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürü Atila Işıkkaya ‘’ Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve ondan yükselmektir. Diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığında, sanatla gelişen, güzelleşen bir toplum olma yolunda ilerliyoruz. Sanata ve eğitime kendini adayan, gönlünü veren her bir ferdimiz bizler için çok değerlidir. Kıymetli hayırseverimiz Murat Duran, çok güzel bir duruma vesile oldu. Kendisine eğitime, sanata ve çocuklarımıza verdiği değerden dolayı çok teşekkür ediyor ve bu örnek davranışların artarak devam etmesini diliyoruz. ‘’ dedi.