Torbalı İngiliz Kültür Koleji Kurucusu Teoman Sönmez, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Gazi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunu olan Sönmez, ‘’ MEB'in yayımladığı örnek sorulara paralellik gösteren LGS'nin, öğrencilerin; problem çözme, yorumlama, bilgiyi gerçek hayatla ilişkilendirebilme ve zaman yönetimi becerilerini ölçtüğünü ifade etti.

Sönmez,’’Matematik sorularının bilgiyi kavrama, okuduğunu anlama, çıkarım yapma, problem çözme, tablo okuma, akıl yürütme ve uygulama düzeyinde olduğu gözlemlenmiştir. Sorular, günlük hayatla ilişkilendirilmiş, her soruda görsellere yer verilerek matematik okuryazarlığının ölçülmesi hedeflenmiştir. Güncel hayatla ilişkilendirilmiş, renkli görsellerle zenginleştirilmiş analiz ve sentez becerisi isteyen, örnek sorularla ilişkilendirilmiş yapıdadır. Bu sorulardan özellikle 2 tanesi yoğun işlem gerektirmektedir.

"TÜRKÇE'DE MUHAKEME YAPABİLEN KAZANDI"

İlk oturumda gerçekleştirilen Türkçe sınavı hakkında da açıklamalarda bulunan Sönmez,"Türkçe sorularının MEB'in yayımladığı örnek sorulara paralel hazırlandığı görülmüştür. Önceki yıllarda gerçekleştirilen merkezi sınavlarda okuma - anlama kazanımlarına yönelik soruların ağırlıklı olarak sorulması geleneği, bu yıl uygulanan sınavda da değişmemiş, ancak, pek çok soruda muhakeme ve dikkat becerisi de ölçülmüştür. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük bölümünde yer alan sorular ise, Uzun paragraf halinde hem öğrencilerin kavram bilgisini yoklayan hem de paragrafı yorumlama gücünü ölçen sorulara yer verildi. Ayrıca sorular açık ve net tarzda hazırlanarak bilgiyi sorgulamanın yanı sıra yorumlama yeteneği de gerektirmiştir.

"NİTELİKLİ GÖRSELLERİN KULLANILDIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR" İkinci oturumda gerçekleştirilen Fen Bilimleri bölümündeki soruların tamamının müfredata uygun olduğunu açıklayan uzmanlar, "Fen Bilimleri bölümündeki soruların tamamının müfredata uygun olduğu ve daha çok yoruma dayalı, deneysel sorulardan oluştuğu gözlemlenmiştir. Akademik bilgisi yeterli olan, fen okuryazarlığı bulunan, okuduğunu anlayabilen, yorum yapabilme gücüne sahip öğrencilerin soruların tamamını kolaylıkla çözebileceklerini düşünüyoruz.

Sönmez,’’2019-2020 LGS İngilizce soruları, Milli Eğitim müfredatına ve kazanımlarına uygundur. Sorular, alanında uzmanlaşmış öğretmenler tarafından oluşan okulumuz İngilizce zümresi tarafından öngörülen şekilde karşımıza çıkmıştır. İngiliz Kültür Koleji İngilizce Zümresi öğretmenleri tarafından edindiğim bilgiler doğrultusunda 8. Ünite ‘Chores’ hariç, 1. Dönem konu ve kazanımlarına göre hazırlanmıştır. Soruların tamamı kolay düzeyde, rahat çözülebilecek sorulardır. ‘Friendship’ Ünitesinden 3 adet soru, ‘Teenlife’ ünitesinden 1 adet, ‘In the Kitchen’ Ünitesinden 2 adet, ‘On the Phone’ ünitesinden 2 adet, ‘The Internet’ ünitesinden 1 adet soru sorulmuştur. 9 adet soru 1. Dönem konu ve kazanımlarından, 1 soru ise 2. Dönem konusu olan 8. Ünite ‘Chores’ konusundan hazırlanmıştır. Bu soru, 7. Sınıf kazanımlarından yola çıkılarak hazırlanmış olup, sarmal yapıda, öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği kolay bir sorudur. Tüm sorular ezbercilikten uzak, okuduğunu anlama sorularıdır. Sınav soruları geçen yıllara göre daha kolay şekilde öğrencilerimizin karşısına çıkmıştır. Okulumuz öğrencilerinden tamamına yakını İngilizce sorularının hepsine doğru cevap vermiştir.

Sönmez,’’Tercih sürecinde ve öncesinde öğrencilerin mutlaka profesyonel kişilerden yardım alması, eksik ,yanlış ve temelsiz bilgilerden uzak durulması,öğrencinin kendi karakter ve seviyesine uygun tercihlerde yoğunlaştırılması sürecin sağlığı açısından oldukça önemlidir.’’

Sönmez,’’Torbalı’da eğitim alanında ilk yılımızı başarılı bir şekilde tamamladık. Bugün daha dün gibi başladığımız bu yolda, İngiliz Kültür Koleji olarak 8. Ve 12. Sınıflarımızda ilk mezunlarımızı verdik. LGS dönemini başarılı bir şekilde tamamladık. Öğrencilerin tercih sürecinde, aldıkları sınav puanları kadar daha sağlıklı yorumlama olanağı veren ve açıkçası daha güvenilir bir liman olan yüzdelik dilimleri, yani başarı sıralamaları etki edecektir. Milli Eğitimden gelen bilgi doğrultusunda LGS sonuçları 16 Temmuz tarihinde açıklanacak ve hemen ardından Uzman Rehber Öğretmenimiz eşliğinde tercih dönemine geçeceğiz.’’

LGS BAŞARISI ÖDÜLLENDİRİLİYOR

Eğitim alanında adından sıkça söz ettiren Sönmez,’’Anadolu Lisemize kayıt yaptıracak öğrencilerimiz için LGS 2020 Türkiye Geneli Sonuçlarında yüzdelik dilim oranlarına göre eğitim indirimi uygulanacaktır. İngiliz Kültür Koleji olarak her zaman velilerimizin ve öğrencilerimizin yanında olduk olmaya da devam edeceğiz.

Sönmez,’Eğitim sistemimiz sevgi kültürü üzerine kuruldu. Öğrencilerimizle rahatça birebir iletişim kurmak, onların her türlü etkinlikten verimli bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla sınıf mevcudumuzu 10 kişi ile sınırlı tutuyoruz. Sınıf mevcudu ne kadar az olursa verimin o kadar arttığını düşünüyoruz. Böylelikle öğretmenlerimiz bir öğrenciye daha fazla zaman ayırabiliyor. Her öğrencimiz bizim için özel ve değerlidir. Öğrencilerimiz kalabalık arasında kaybolmuyor. Öğrencilerin kaliteli bir öğrenim hayatına hazırlamak için tüm olanaklarını hizmete sunan okulumuz da seçkin öğretmen kadrosuyla çağdaş eğitim modeli ekseninde çalışmaktayız. Öncelikli hedefimiz, öğrencilerimizin hem hayatlarında hem de girecekleri sınavlarda başarı sağlayabilmesi için çalıştıklarını söyleyen Sönmez, “İdaremiz ve öğretmenlerimiz hiç bir fedakârlıktan kaçınmıyorlar.’