Evlerde ısınmak için kullanılan sobalar bir anlık dikkatsizlik sonucu veya teknik arızalardan dolayı facialara davetiye çıkartıyor. Elektrik kaçağı ya da sobalardan alev sıçramasıyla başlayan yangınlara zamanında müdahale edilmemesiyle can kayıpları yaşanarak maddi hasarın boyutu artıyor. Hava sıcaklıklarının havanın kararmasıyla sıfırın altına düştüğü ilçede sobadan kaynaklanan yangın bir aileyi evsiz bıraktı. Yüzde 40 fiziksel engelleri olan Mehmet ve Cennet Şınığ’ın iki çocuğu ile birlikte yaşadığı tek katlı müstakil evlerinde pazartesi saat 21:00 civarında kömür sobasından kaynaklanan yangın çıktı.

EV KULLANILMAZ HALE GELDİ

İtfaiye ekiplerinin bütün çalışmalarına rağmen evin çatısı çökerken yangında şans eseri aile bireylerinden kimse yaralanmadı. Şınığ ailesinin eşyalarının hepsi kullanılamaz hale geldi. Fiziksel engellerinden dolayı çalışamayan Mehmet ve Cennet Şınığ, yangında zarar gören evlerinin onarılması için destek beklerken yetkililer sona yangınlarına karşı uyarıda bulundu.

SOBA VE BORU TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR?

Soba temizliğini açık alanda yapmak önemlidir. Sobanın dış kısımlarını ispirtolu bezle temizleyebilirsiniz. Sobanın iç kısmında ve borularında kurum birikeceği için bez yeterli olmayabilir. Sobanın iç kısımlarını bir fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Soba borularını temizlemek için boru temizleme fırçasına ihtiyacınız olacaktır. Dik şekilde koyduğunuz soba borularını, temizleme fırçasını boru içerisinde ileri geri hareket ettirerek temizleyebilirsiniz. Temizlik sonrasında el feneri ile kontrol etmekte fayda vardır.

Doğru yapılmayan baca temizliği rüzgârlı havalarda zehirlenmelere neden olabilir. Ayrıca yanlış yapılan temizlik baca kaynaklı yangınlara da neden olabilir. Baca temizliğinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için uzatma boruları, çelik fırça, temizleme bandı ve vakum makinesi gibi araçlara ihtiyaç duyulacağı için bacaların bir uzman tarafından temizlenmesi önerilir.