Geçtiğimiz günlerde üniversite sınav tarihlerinin tekrar değiştirilmesinin ardından sınava girecek 2,5 milyon genç geleceklerinin en önemli dönüm noktalarından biri olan YKS çalışma programlarını yeniden şekillendirdi. Daha önceki açıklanan tarihin ardından, sınav tarihinden yeni tarihin 1 ay öne çekilmesi öğrencilerin üzerinde şok etkisi yarattı. Sınav tarihinin açıklanmasının ardından öğrenciler bir aylık kalan zamanı nasıl değerlendirmeli? Eğitim uzmanı Burak Akkol, öğrencilere “Sınava hazırlanamam ve boşta kalırım diye panik yapmayın, sakın her işi yaparım demeyin” tavsiyesinde bulundu. Üniversite  seçerken, üniversitenin söylediği değil üniversitenin öğrenciye sundukları imkanlara bakılması gerektiğini söyleyen Akkol: “Ayrıca akademisyenler, dil eğitiminin niteliği, kampüs olanakları, teknolojik altyapı, üniversitenin iş dünyasına yakınlığı ve burs olanakları gibi kriterlere dikkat etmeliyiz” dedi.

YILLARINIZ HEBA OLMASIN

Öğrenciler üniversite giriş sınavlarına hazırlanırken, sınavın kendisi o kadar önemli hale geliyor ki, sınava giren gençler hangi programlarda okumak istediklerine karar vermeden, üniversiteler ve programlar hakkında neredeyse hiçbir şey bilmeden kendilerini  tercih döneminin içinde buluyorlar. Bu noktadan sonra “tercihin altın kuralları” gibi sihirli tanımlamalarla tercih efsaneleri ortaya çıkıyor. Sınava giren gençlerimiz bir önceki yılın puanları, kendi isteklerini, beklentilerini, hayallerini bu saçma sapan kurallardan sonra unutuyorlar. Üniversitede okuduğu halde yeniden sınava giren binlerce gencin tekrar tercih yapması, onların tercih yaparken yanlış yaptığını ortaya çıkarıyor. Bundan dolayı gençlerimizin tercih yaparken “Yıllarının Heba Olmaması” için çok dikkatli tercih yapmaları gerektiğini belirtti.

TERCİHLERİMİZ DOĞRUDAN YAŞAMIMIZA ETKİ EDİYOR

Üniversite sınavına giren gençlerimiz bir programın  okunacağı üniversite seçimiyle birlikte kişinin geleceğiyle ilgili bir karar verdiğini belirten Akkol ;Özellikle program seçimimiz, yaşamımızın bundan sonraki kısmında ne yapacağımızı belirlemek demektir.Seçeceğimiz alan mutlaka ilgimiz ve yeteneğimizle örtüşmelidir.Yoksa hayal kırıklıkları ve mutsuzluklar yaşanacaktır. Tercihlerimiz doğrudan yaşamımıza etki ediyor. Gençlerimiz, yeteneklerini objektif olarak değerlendirmeli, gerçeklikten uzaklaşmamalılar.İsteklerimiz için sonuna kadar mücadele etmeliyiz dedi.İsteklerinize, yeteneklerinize, hayallerinize uygun işler yapabilmelisiniz. Tercihlerinizi de bu doğrultuda gerçekleştirin dedi. Akkol ayrıca, her yıl olduğu gibi bu yıl da tercih sürecinde Torbalı’daki öğrencilere destek olacaklarını kaydetti.