Verimli toprakları ile Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden birisi olan Torbalı’da nar hasadı gün sayıyor. Bakım çalışmaları yapılan nar bahçeleri, yaklaşık 15-20 gün sonra hasada hazır hale gelecek. İlçede özellikle Ayrancılar, Pancar, Ahmetli, Pamukyazı bölgelerinde yetiştirilen şeftali, kayısı gibi ürünler meyve suyu fabrikaları tarafından alınıyor. Son yıllarda üretimi giderek ekim alanı artan nar ürünü de, ihracatçı firmaların gözbebeği olmuş durumda. Tarla ürünlerinin yaygın olduğu gibi bahçe ürünlerinin ekiminde de artış olduğu belirtiliyor. Subaşı bölgesinde yetiştirilen nar ürünü şu günlerde toplanmaya başladı. Şifa deposu olarak bilinen bu ürünün fiyatı üreticileri genelde memnun ediyor

BAHÇE ÜRETİMİ ARTIYOR

 İlçede, armut, nar, kayısı, kiraz gibi birçok bahçe ürünü, ilçedeki çiftçiler tarafından yoğun bir şekilde üretiliyor. Ağırlıklı olarak dağ mahalleleri, Subaşı ve Ayrancılar bölgesinde üretilen meyveler, İzmir hali başta olmak üzere, Bursa, Ankara ve daha birçok ilin sebze hallerine gönderiliyor. Bu ürünlerin içerisinden ağırlıklı olarak şeftali, kiraz, kaysı, nar ve erik ürünleri üretim fazlalığıyla başı çekiyor. Tarım yetkilileri, meyve üretiminin ilçede her geçen gün arttığı, bahçe yetiştiriciliğinin çiftçiler tarafından önemsendiğini belirttiler. Toplamda 2500 dönümlük alanda yetişen nar da hasat büyük umutlarla başlayacak. Tarla çıkış fiyatı kilogram başına 5 lira olması beklenen narda bu fiyat pazarda ortalana 10 lira olacak.

HER TÜRLÜ ÜRÜN YETİŞİYOR

İlçede 550 bin hektar araziden 313 bini tarım amaçlı kullanılıyor. Ovada yüzde 48 oranında sebze yetiştiriciliği yapılırken, sebze üretimini yüzde 23 ile zeytin, yüzde 20 ile meyve üreticiliği takip ediyor. Akdeniz iklimine uygun her türlü ürünün yetiştirildiği ovada yüzde 48 oranında sebze yetiştiriciliği yapılırken, sebze üretimini yüzde 23 ile zeytin, yüzde 20 ile meyve üreticiliği takip ediyor. Tarım Müdürlüğü verilerine göre ilçede yaygın olarak üretilen meyvelerin üretim sayıları ise şöyle: Armut 70, ayva 65, erik 450, kayısı 150, kiraz 650, şeftali 4 bin 500, ceviz 51, badem 200, mandalina 300, incir 2100, nar 2300, üzüm ise 9 bin 100 dekar alanda ekiliyor. Bu ürünlerin arasında başı çeken nar üretimi ise bir hayli revaçta, az masraf, çok kar bırakan nar ürünü, üreticilerin gözdesi olmuş durumda. Üreticiler bu yıl verimin iyi olmasını beklediklerini, hava koşullarının kaliteyi arttıracağını belirtiyor. Şifa deposu olarak bilinen bu ürün ihracatçı firmaların ilk tercihi.