‘Öksürüyorum ateşim var mı acaba?’ ‘Halsizim’, ‘Yorgunum’, ‘Kötüyüm’ derken oluşan yeni bir psikolojik rahatsızlık.

Birçok kuruntulu insanda paranoya ve anksiyete sebep olacak maalesef Korona denen virüs

Dünyanın yeni hastalığı bu...

Belki böyle olmamızı isteyenler var kim bilir?

Yolda, otobüste, herhangi bir ortamda bazen boğaza gıcık giriyor, hafiften öksürmeye korkar olduk.
‘Şu çalışma zorunlulukları olmasa gidip yaza kadar köye yerleşirdim’ diyenlerle doldu ortalık.

Evet ortada bir doğru var Koronavirüs salgını hızla yayılıyor.
Ancak doğrusunu söylemek gerekirse koronavirüsten çok daha tehlikelisi var.
Kimseye güvenememe, hiçbir kanıt olmasa da tehdit altında olduğuna inanma, aşırı şüpheci olma… Sadece bunlar mı? Değil tabi ki…
Mesela her söylenene şüpheyle yaklaşma, sosyal olarak izole olma, temelsiz komplo teorilerine inanma, insanların sözlerinde başka anlamlar arama gibi daha pek çok kötü ve gerçek dışı “Paronayak düşünce” insanlar arasında corona virüsten daha hızlı bir şekilde yayılıyor, ben buna “Koronayak ruh hali” demek bence en doğru tabir.

Ortalıkta asılsız ses kayıtlar, doğrulukla ilgisi olmayan paylaşımlar, fotoşoplanmış resmi evrak kopyaları…

Allah aşkına ne istiyorsunuz insanlardan? İnsanlar kendi ve sevdiklerinin canını düşünüp telaşlanırken bu sahte paylaşımlarla amacınız ne yapmak?

Ortalıkta dedikodu, ‘Torbalı Devlet Hastanesi karantinada.’
İnanan binlerce kişi…
İnsanlar hastaneye gidemez oldu.
Yetmiyor, ateşi çıkan ya da öksüren kişiye ‘Aman ha hastaneye gitme seni karantinaya alırlar’ diyen çokbilmişler…

Her ihtimali düşünmek yerine, sadece kendi düşüncesinin doğruluğuna inananlar, ortalığı yangın yerine çevirip, insanları market raflarına koşturanlar, kolonya kuyruklarına sokanlar yüzünden gittikçe daha da ‘Koronayak’ olacağız gibi.

Çeşitli önlemler alınıyor, alınmalı ve sürekli devam etmeli. Güzel şeyler. İtalya olayı ciddiye almadı diye günde yüzlerce ölüm veriyor. Bu konuda önlem alan bir ülkeyiz ve ben de inanmıyordum ama sanırım hazırlıklıyız.

Okulların tatil edilmesi, maçların seyircisiz oynanması, kursların iptali, konser ve tiyatroların ertelenmesi gerçekten yerinde uygulama.

Ama ayrı parantez: Kamu dairelerinde 1 asgari personel bulundurduğunda orda bulunan personelin virüs kapmayacağı ne malum? Sorumluluk kime ait bulaşırsa !!! Bulaştıktan sonra kim kimi tınlar? Gelin bir de bunları tartışalım.

Sonuç: Önlem alacağız, temkinli davranacağız, her söylenene değil resmi kanalların ifadelerine bakacağız ve hep birlikte yeneceğiz bu virüsü…