Torbalı’da yıllardan beri hazine arazilerinde yaşayan vatandaşlar, çıkarılan tapu fiyatlarına isyan ediyor. Özellikle Ayrancılar, Yeniköy ve Subaşı mahallelerinde belirlenen fiyatlar adeta lüks daireler ile yarışıyor. İlçe sakinleri uzun yıllardır kullandıkları hazine arazilerini almak  istese de önlerinde ki en büyük engelin yüksek fiyatlar olduğu belirtilirken Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atilla Sertel konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi. Soru önergesinde 19 Mayıs Mahallesi’nde belirlenen fiyatların çok yüksek olduğu ve istenilen astronomik rakamların gerekçesi yer alıyor.  Sertel, 600 metrekarelik arazi için istenilen 1.5 milyon liranın çok yüksek olduğunu ve mahalle sakinlerinin bu fiyatları ödeyemeyeceğini belirtti. CHP İzmir Milletvekili Sertel’in Bakan Kurum’un cevaplaması için sunduğu soru önergesi.

SERTEL’İN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ

Torbalı 19 Mayıs Mahallesi sakinlerinin büyük çoğunluğunun hazineye ait arazilerde uzun yıllardır oturduğu bilinmektedir. 19 Mayıs Mahallesi sakinleri yıllar önce üzerine ev yaptıkları hazine arazilerini satın almak istemektedirler. Bahse konu hazine arazilerini almak isteyen mahalle sakinleri astronomik denecek fiyatlarla karşılaşmışlardır. Örneğin: üzerine uzun yıllar önce ev yaptığı 600 metrekarelik bir araziyi satın almak isteyen vatandaş 1 milyon 500 bin lira gibi oldukça yüksek bir fiyatla karşılaşmıştır.  19 Mayıs Mahallesi’nde hazine arazisinin metre fiyatının 2.5 lira olduğu ve bu fiyatlar karşısında vatandaşların üzerine ev yaptıkları arsaları satın almalarının mümkün görünmediği bize iletilen bilgiler arasındadır.

  1. Torbalı 19 Mayıs Mahallesi’ndeki hazine arazilerinin yüksek fiyatlardan satılmasının nedeni nedir?
  2. Bu mahalledeki ecrimisil ve rayiç değerlerin yüksek tutulmasının altında yatan sebep nedir?
  3. 600 metrekarelik bir arazinin 1.5 milyon liradan vatandaşa satılmak istenmesinin hukuki ve ekonomik dayanağı nedir?
  4. Bu mahalledeki hazine fiyatlarının yüksek tutulmasının nedeni bölgedeki arazilerin parası olan başkaları tarafından alınmasını mı sağlamaktır?
  5. Bahse konu olan mahallede belirlenen fiyatların aşağı çekilmesi için girişiminiz olacak mıdır ?