DİSK/Gıda-İş'e üye olan işçiler, sendikal örgütlenme haklarının tanınmasını ve işverenin sendika ile masaya oturması talebiyle fabrika bahçesinde bir araya geldi. Sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Sendika haktır engellenmez”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atılırken, fabrika önünde yapılan açıklamaya Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube yönetimi ve temsilcileri, Eğitim Sen Torbalı Temsilciği ve Emek Partisi destek verdi. Ayrıca işçilerin basın açıklaması yapmak istemesi üzerine bariyerler çekildi. Bunun üzerine işçiler kamyonetin üstüne çıkarak basın açıklamasını okudu.

“ZAMLAR KARŞISINDA BU ÜCRETLE GEÇİNMEK MÜMKÜN MÜ?

Basın açıklamasını okuyan Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, “Taşeron firmayla görüşme talebimizin üzerinden bir haftadan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen şu ana kadar tarafımıza herhangi bir dönüş yapılmamıştır. İşverenin ilk tutumu sendika üyesi dört arkadaşımızı buradan Kemalpaşa’da farklı fabrikalara sürgün etmek olmuştur. Bunu kabul etmeyen arkadaşlarımız bu bahaneyle işten çıkarılmışlardır” dedi.

Euroserve’de ortalama ücretin asgari ücret veya asgari ücrete çok yakın seviyelerde olduğunu hatırlatan Öden, “Her gün temel tüketim maddelerine, elektriğe, doğal gaza, akaryakıta gelen yüzde 300’lere varan zamlar karşısında bu ücretle geçinmek mümkün müdür? Bu şartlarda burada işçi kardeşlerimizin huzur içinde çalışmaları mümkün müdür? Kaldı ki burada işçiler dini, resmi bayram, tatil günü demeden mesaili olarak çalışmaya zorlanmaktadırlar. Özellikle bazı bölümlerde işçi arkadaşlarımız 6-1 sistemiyle çalışmaya zorlanıyor” diye ekledi.

“İÇERİDEKİ BASKILARA SON VERİN”

Euroserve yetkililerine seslenen Öden, “Bazı bölümlerde gerek bölüm amirleri gerek bölüm müdürleri ve gerekse de proje müdürleri tarafından işçi arkadaşlarımızın sendikamıza üye olmaları nedeniyle uyarıldıkları ve baskıya uğradıklarını biliyoruz. Sendika üyeliğinden istifa etmeye zorlandıklarını biliyoruz. Derhal bu baskılara son verin. Bu konuda sendikamız asla hukuki ve demokratik tepkisini ortaya koymaktan geri durmayacaktır. Burada işçilerin ve sendikamızın isteği çok açık ve nettir. 21. yüzyılda bu işçileri karın tokluğuna ve modern köleler gibi çalıştıramazsınız. Burada huzurlu bir çalışma ortamı ve iş barışının sağlanmasını istiyoruz. Sendikalı olma ve sendikalı çalışma hakkının tanınmasını istiyoruz. Görüşme talebimize olumlu bir cevap vermeniz ve üyelerimizin ekonomik ve sosyal taleplerini masaya yatırarak karşılıklı bir anlayış temelinde çözmektir” diye konuştu.