Eğitim Sen Torbalı Temsilcisi Nuri Önder hakkında biri sendika genel kurulunda yaptığı konuşmadan, diğeri ise öğrencilerin yaptığı eylemin yönlendiricisi olma iddiası ile iki ayrı soruşturma açıldı. Soruşturmalar İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto edildi. Öğretmenlik yaptığı İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bulunduğu binanın, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Torbalı Belediyesinin “binanın mevcut hali ile eğitim öğretim amaçlı kullanılamayacağı” raporlarına ilişkin binanın taşınması için yetkilileri göreve çağırmasından dolayı daha önce hakkında soruşturma açılan Nuri Önder hakkında iki ayrı soruşturma daha açıldı.

Okullarının eğitime uygun olmadığını öğrenen öğrenciler ve veliler konuya ilişkin eylem yapmıştı. Eylem sonrası Nuri Önder hakkında öğrenci ve velileri yönlendirme iddiası ile idari soruşturma başlatılmış ancak müfettişler soruşturma sonucunda hazırlanan raporda Önder’i suçlu bulunmamıştı. Raporda ayrıca okulun taşınması yönünde görüş bildirilmiş ve okul 17 Şubat 2020 tarihinde ilçemizde bulunan Cumhuriyet İlkokulunun binasına taşındı. Konuyla ilgili Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

“SORUŞTURMALAR DERHAL DURDURULSUN”

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Aciliyet üzerinden gündeme alınması gerekirken binanın taşıdığı riskler ve can güvenliği değil bunu gündem yapan ve acil çözüm isteyen ilçe temsilcimiz Nuri Önder’e ve sendikamıza dönük bir yıldırma ve soruşturma süreci başlatılmıştır. Bu iki soruşturma içerik olarak farklı olsa da niyet olarak hem sendikamızı hem sendikal faaliyetimizi hem de ilçe temsilcimiz Nuri Önder’i itibarsızlaştırma amacı taşımaktadır. Üç yıldır metruk sayılabilecek bir binada aksi raporlar olmasına rağmen eğitim öğretim yapılmasına göz yumulmuş, ama tüm bunların ortaya çıkması karşısında ‘hasmane’ bir tutum içine girilmiştir. Bir suç işlenmiş ise 3 yıldır bu binayı okul olarak kullanmakta ve verilen raporları hiçe sayarak 450 insanı güneşe hasret, bahçesiz, daracık sınıflarda oksijensiz, 90 santimetre merdivenlere muhtaç bırakan yetkililerdir” dedi.  Bir soruşturma açılacaksa raporlara rağmen binada eğitimin devam etmesini sağlayan yetkililere açıklaması gerektiğini ifade eden Vardal, açılan bu soruşturmaların derhal durdurulmasını ve soruşturma onaylarının iptal edilmesini talep ettiklerini dile getirdi.