Sağlık Bakanlığı’nın, koronavirüse yönelik tedbirler kapsamında yayınladığı genelgeyle Torbalı’da hizmet veren Özel Medifema Hastanesi de Pandemi Hastanesi oldu. Bakanlığın yayınladığı genelgede, “Sağlık kurumlarına müracaat edenlerin, Covid-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Devlet ve Vakıf Üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur. Bünyesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs hastalıkları, îç Hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin olduğu ve 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler Pandemi Hastanesi olarak kabul edilir” ifadelerine yer verildi. Bu ifadelere göre Torbalı’daki Medifema Hastanesi de pandemi hastanesi oldu.

BAŞKA HASTANEDEN GÖREVLENDİRME

Pandemi süresince Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, İç Hastalıkları veya Göğüs Hastalıkları Uzmanı başka bir hastaneden görevlendirme yolu ile karşılanabilir. Pandemi Hastanesi; COVID-19 tanısı almış (test pozitif) vakaların tedavi sürecinin yapılmış olduğu hastane olarak tanımlanır. Hastane bünyesinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Pandemi Eylem Planına göre Pandemi Genel Koordinasyon Ekibi oluşturulmalıdır. Bu hastanelerde; pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesi belirlenmeli. Vaka artışı durumunda diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin hangi sıra ile ayrılacağı belirlenmelidir.

2’NCİ BASAMAK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ

Pandemi hastanelerinin yetersiz kaldığı yerlerde 2. basamak erişkin yoğun bakım ünitesi bulunan hastaneler de pandemi hastanesi olarak hizmet verecektir. Pandemi hastalarına ayrılmış klinik ve yoğun bakım yataklarına gidiş güzergahlarında gerekli tedbirler alınır. Pandemi hastanelerinde Covid-19 vakalarının cerrahi müdahalelerinin yapılabileceği bir ameliyathane odası, kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinin olduğu hastanelerde enfekte gebelerin doğum yapabilecekleri bir doğum odasının belirlenmesi ve rezerve olarak tutulması gerekmektedir. İl Sağlık Müdürleri tüm sağlık tesislerindeki gerekli personelin il içinde yer değişikliğini yapmakta tam yetkilidir.”