Torbalı 5 No'lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Ekin Hürel Günay’a yapılan sopalı saldırı sağlık emekçileri tarafından protesto edildi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önüne yapılan açıklamaya, hastaneden taburcu olan Günay da katıldı. Burada bir konuşma yapan Günay, “Biz hekimler, sağlık çalışanları sizlerden biriyiz. Sizlerin evlatları, torunları, çocukları, yan komşularıyız. Bayramlarda sizlerden şeker, çikolata isteyen kişileriz. Neden bu öfke? Neden bu şiddet? Bizleri incitmeyin, kırmayın” dedi. İzmir Sağlık Platformu adına ortak açıklamayı okuyan İzmir Tabip Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, sağlık çalışanlarının artık sokakta ve evinde güvende olmadığını söyledi. Prof. Dr. Kaynak, “Artık bu durum sağlıkta şiddet değil doğrudan sağlık terörüdür. Aile sağlığı merkezlerinde güvenlik yoktur. Birçok yerde az sayıda meslektaşımız korumasız bir durumda can güvenliği tehlikesi altında çalışmaktadır. Yaklaşık 20 yıldır sürdürülmekte olan 'sağlıkta dönüşüm' artık tıkanmıştır ve bu toplumun insanları, doğuştan sahip oldukları yaşam ve sağlık hakkına ulaşamamaktadır. Bunun sorumlusu, 20 yıldır, hiçbir bilimsel esasa dayanmaksızın, sağlık çalışanlarına danışmadan, sağlığı özelleştirmek için yapılan düzenlemelerdir” diye konuştu.

ETKİLİ BİR SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI İSTİYORUZ

Hekimler ve sağlık çalışanlarının fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik şiddet ve mobbing yaşadığını vurgulayan Prof. Dr. Kaynak, “Beş dakika da bir hasta bakmaya zorlanıyoruz. Sürekli şikayet ve idari baskılarla çoğu sağlık çalışanı tükenmişlik sendromu yaşıyor. Çoğu genç meslektaşımız çözümü başka ülkelere gitmekte buluyor. Tüm bu uygulamaları, sağlık sisteminin şiddet kullanarak yürütülmesi düşüncesini doğurmuştur. Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar artık organize hale gelmiştir. Takip edip planlanarak uygulanan olayla yaşamaktayız” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Kaynak şunları söyledi: “Sağlıkta terör artık ülkemizin en acil, en can yakıcı sorunudur ve bunun sona erdirilmesi için acil bir şekilde etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı. Bu süreçlerde sağlık örgütlerinin görüşleri alınmalıdır. Bir şiddete daha tahammülümüz yoktur. İflas etmiş ve çökmüş bir sağlık sisteminin faturasını hekimler ve sağlık çalışanları olarak biz ödemek istemiyoruz. Etkili bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Sağlık kurumlarında güvenlik tedbirlerinin artırılmasını istiyoruz.

NE OLMUŞTU?

Torbalı 5 No'lu Aile Sağlığı Merkezine gelen hasta ile merkezde çalışan engelli bir hekim arasında tartışma yaşandı. Hekimin şiddete maruz kalması üzerine Ekin Hürel Günay beyaz kod verdi. Günay, Cuma akşam 3 kişinin sopalı saldırısına uğradı ve hastaneye kaldırıldı. Günay, saldırganlardan birinin beyaz kod vermesine neden olan kişi olduğunu söyledi. Günay’a saldıran 3 kişi tutuklandı.