Torbalı Devlet Hastanesi’nde uygulama başlıyor Torbalı Devlet Hastanesi’nde uygulama başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, OkkaGrup bünyesinde Güven Madencilik Şirketi’nin sahibi Ceyhun Okkaoğlu’nun İzmir’in Menderes ilçesinde açılmak istenen kalker ocağı ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurmuştu. Yayınlanan proje tanıtım dosyasına göre, Çakaltepe Mahallesi sınırları içerisindeki 99,65 hektarlık ruhsat sahası içerisinde yer alan yılda 6 milyon ton kalker üretimi yapılması planlanıyor. Ayrıca ruhsat sahası sınırları içerisinde kurulacak olan 2 adet kırma eleme tesisinde yılda 4 milyon 800 bin ton kalker işlenmesi hedefleniyor.

ÇED TOPLANTISI BELLİ OLDU
Projenin halkın katılımı toplantısı tarihi ise Bakanlık tarafından ilan edildi. Halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9’uncu maddesi gereğince yapılması planlanan toplantı 19 Ocak 2023 tarihinde Torbalı Yeniköy Mahallesi Düğün Salonu’nda gerçekleşecek.

PROJE ÖMRÜ 16 YIL
Proje ömrünün 16 yıl olması planlanan ocak için şirket 86 milyonluk bir bütçe de ayırmış durumda. 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni planına göre ruhsat alanı orman ve tarım alanı sınırları içerisinde yer alıyor. Ocak alanının yakınlarında köylüler ait tarım arazileri bulunuyor.

2 GÜNDE 1 PATLATMA
Patlatma yöntemiyle üretim yapılacak ocakta proje kapsamında 2 günde bir patlatma yapılması planlanıyor. Her bir patlama işlemi sırasında 140 ayrı noktada dinamit ateşlenecek. Her bir patlatma işlemi sırasında 42,6 kilogram patlatma ve dinamit kullanılması planlanıyor.

ANTİK KENTE 2 KM ÖTEDE
Projenin yaklaşık 1,5 kilometre ötesinde zeytin ağaçları yine 2 kilometre ötesinde Metropolis Antik Kenti bulunuyor.