Her mevsim sebzelerin büyük bir hızla üretildiği verimli Torbalı Ovasında pırasa hasadı ovada hareketliliğe neden oldu. Özellikle Ahmetli, Özbey ve Yeniköy Mahallelerindeki tarlalarda hasat tüm hızıyla devam ediyor. Yetiştiriciler ürünlerini toplarken en iyi fiyata pazarlamak için de büyük bir çaba sarf ediyor. Son yıllarda üreticisine para kazandıran pırasadan, üreticiler bu yıl da umutlu. Tarladan çıkış fiyatı çiftçiyi oldukça memnun eden pırasa bu yıl yaklaşık 10 bin dönüme ekildi ve yaklaşık 40 bin tonluk üretimin bekleniyor. Öte yandan hasadı devam eden pırasanın büyük bir kısmı yurt dışına ediliyor. Ürünlerinin ihraç edilmesinden memnun olan üreticiler fiyatlardan da memnuniyetlerini dile getirdi.

HEDEF 40 BİN TON

Sanayi ve tarımıyla ülkenin üretim merkezlerinden biri olan Torbalı’da yaz kış sebze yetiştiriciliği yapılıyor. Son yıllarda üretimi artan ürünlerin başında gelen ve ovada bolca ekilen pırasada ilçe Türkiye’de önemli derecede pırasa üreten yerlerden biri haline geldi. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 30 bin ton üretimi yapılan pırasada bu yıl 40 bin tonluk üretim bekleniyor. Öte yandan bu yıl ekilen alanı ve üretim miktarı daha da artan pırasanın çiftçilerin yüzünü güldürdü. Birçok mahallede üretimi yapılan pırasa, getirisiyle son yıllarda çiftçilerin en çok tercih ettiği ürünlerin başında geliyor.

Aytekin Özen, seçim mesaisini sürdürüyor Aytekin Özen, seçim mesaisini sürdürüyor

HASADI ZOR

Hasadı oldukça zor olan pırasa, özellikle çetin kış şartlarında üreticileri zorluyor. Şimdi hasadın kendilerini çok zorlamadığını, fakat soğuk havada sıkıntı yaşadıklarını söyleyen üreticiler, “Bir dönümden 5 ton pırasa hasadı yapıyoruz. Pırasa üretimi oldukça zorlu bir iş. İnsan gücü gerektiriyor. Hasadı kış mevsiminde yapıldığı için, soğuk havalarda tarlada çalışıyoruz. Pırasaları tarladan söküp, istifliyoruz. Sonra temizleyip demet haline getiriyoruz. Ürettiğimiz pırasalar İzmir iç pazarının yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor” dedi.