Torbalı Lotus Psikoloji Uzman Psikolog Ceren Kılıçlı ÇetinÖzgüven Eksikliği”ni konu alan bir yazı kaleme aldı.

Bu ne gamsızlık! Bu ne gamsızlık!

İşte o yazı;

  Özgüven; kişinin kendini tanıması, kendine güvenmesi, güçlü ve zayıf yanlarıyla, yapabildikleri ve yapamadıklarıyla kendini kabul edip o şekilde seviyor ve değer veriyor olmasıdır.

 Özgüvenli kişi kendi zaaflarının farkında olan, bunları kabul edebilen kişidir. Diğer insanların etkisi altında kalmadan kendi kararlarını verebilen, başarabileceğine inanan, başarısızlıkları kabul edip onları kişiliğin bir parçası haline getirmeyen kişilerdir. Özgüvenin oluşması ve gelişmesi için kendini tanımak ilk ve en önemli adımdır.

Özgüvensiz kişilerin bazı temel özellikleri vardır:

-Değersizlik hissi: kişinin benliğine dair yetersizim, değerli değilim,  sevilmiyorum gibi hislere sahip olması görülür.

-Başarısızlık korkusu: yaşadığı başarısızlıkları kabusa çevirme görülür. Yaşadığı başarısızlığı duruma yönelik görmez geneller ve “ben başarısız bir insanım” inancı gelişir.

-Reddedilme korkusu: reddedilme ihtimaline karşı sormak istediğini soramama, söylemek istediğini söyleyememe ve ortam içinde fikrini ifade edememe görülür. Diğer insanların fikrine uyum sağlama ve hayır diyememe görülür.

-Suçluluk hissi: yaşanan olayla ile ilgili sürekli olarak birini suçlama veya kendini suçlu hissetme görülür.

-Olumsuz düşünmeye yatkınlık: karamsarlık, güçsüz ve mağdur hissetme görülür. Geçmişte yaşadıkları, şuanda yaşıyor oldukları ve gelecekte yaşayabilecekleri problemleri gerçekte olduğundan çok daha büyük olarak algılama görülür.

-Eleştirilere direnç: yapıcı eleştirileri bile olumsuz algılama ve alınganlık gösterme görülür.

-Karar vermede zorlanmak: en basit kararları alırken bile zorlanma ve başkalarının fikrine ihtiyaç duyma görülür.

-Başarılı yönlerini küçümsemek: Sahip olduğu yeteneklerini ve becerilerini küçük görür. Başardığı şeylerin kendiyle ilgili değil, örneğin kolay olmasıyla, şans ile açıklama yoluna giderler.

Özgüven Nasıl Geliştirilir?

  • Liste oluşturun: sizi korkutan şeylerin listesini yapın. Sizi en rahatsız edenin yavaş yavaş üzerine gidin. Korkular ile baş etmek için onlardan kaçmak değil, onlarla yüzleşmek işe yarar.
  • Kendinizi acımasızca eleştirmeyin: iç sesinizi olumlu hale getirmeye çalışın. Kendinizdeki olumlu yönleri görerek ve takdir ederek başlayabilirsiniz.
  • Özgüvensizliğin kaynağını tespit edin: sizce özgüven problemi yaşamanızın sebebi ne olabilir? Çocukluk yaşantılarınız mı, aile problemleriniz mi, yaşadığınız deneyimler mi, yoksa kişisel özellikleriniz mi? Özgüven probleminizin kaynağını bulmak, durumu anlamlandırmanıza ve mantıklı bir temele oturtmanıza yardımcı olur. Bunu tek başınıza yapmak zordur, bir uzman desteği gerekebilir.